umowa-zlecenie ->zaległe wypłaty

• Autor wątku Autor wątku mex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mój problem dotyczy niewypłacania wynagrodzenia za wykonywanie zleconych czynności. Od dnia 14.12.06 do dnia 30.03.07 pracowałem w firmie ochrony.
Zgodnie z par. 3 pkt 1 mojej umowy- "za wykonanie zleconych czynności miałem otrzymać wynagrodzenie 890 zł miesięcznie 1x w miesiącu w terminie do dn. 30 następnego miesiąca".
Łącznie pracodawca wypłacił mi 1000 zł. Ponieważ w rzeczywistości pracowałem a nie otrzymywałem wynagrodzenia, rozwiązałem umowę-zlecenie (par 4 pkt. 2 umowy: "zlecoeniobiorca może rozwiązać umowę w każdym czasie , jednakże z co najmniej tygodniowym pisemnym zawiadomieniem wyprzedzającym dzień rozwiązania umowy"). Do dnia dzisiejszego nie mam dla mnie pracodawca pieniędzy, chociaż firma dalej funkcjonuje i otrzymuje zapłatę za wykonywane usługi. listy adresowane do firmy z siedzibą w Zielonej Górze są awizowane, nieodbierane i odsyłane do mnie z powrotem. Na moje telefony właściciel nie odpowiada a gdy dzwonie z innego numeru dowiaduje się, że mam czekać na pieniądze.
Czy istnieje jakaś możliwość bym otrzymał pieniądze za wykonywane zlecenie? Do kogo mam się zwrócić o pomoc w rozwiązaniu tego problemu?

Uprzejmie proszę o odpowiedź.

Wydaje mi się, że pozostaje tylko droga sądowa.
Wezwanie do zapłaty, następnie pozew do wydziału cywilnego sądu rejonowego.
Podobne sprawy były omawiane na forum.

Powrót