Umowa zlecenie - zapisy o karach umownych, okres wypowiedzenia

• Autor wątku Autor wątku tetris535
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tetris535

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Dzień dobry,

zawieram ze Zleceniobiorcami dość proste umowy zlecenia na wykonanie pracy: roznoszenie ulotek.

1. Czy mogę w umowie zawrzeć zapis o karach umownych (np. w sytuacji niestawienia się do pracy Zleceniobiorcy/zniszczenia stroju firmowego płaci on karę umowną Zleceniodawcy w wysokości 300 zł)
Jeśli tak to czy w tej kwestii są jakieś uregulowania w przypadku um. zlec. ? Czy dowolność do ustalenia pomiędzy Stronami?
2. Czy mogę w umowie zlec. zawrzeć zapis o okresie wypowiedzenia np. 10 dni? Bo z tego co wiem taka umowa może być wypowiedziana ze skutkiem natychmiastowym, więc jak się miałby do tego taki zapis w umowie?

pozdrawiam

Na oba pytania odpowiedź twierdząca. Jednak w kwestii kar umownych nie należy przesadzać (art. 5 kc).
tetris535 napisał:
Bo z tego co wiem taka umowa może być wypowiedziana ze skutkiem natychmiastowym
Zatem masz błędne informacje. Umowę zlecenie można wypowiedzieć w każdym czasie, jednak jeżeli nie nastąpi to z ważnych powodów, wypowiadający odpowiada za powstałą szkodę. Do tego obowiązuje okres wypowiedzenia zawarty w umowie.

np. w sytuacji niestawienia się do pracy
Zleceniobiorca nie "stawia się do pracy". Jak już to lepiej napisz coś o nienależytym wykonaniu zleconych czynności.

Powrót