Umowa Zlecenie

• Autor wątku Autor wątku michal_88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal_88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Mam takie pytanie mianowicie kiedyś słyszłaem o tym, ze jeśli ma sie zawarta umowe zlecenie z jakims pracodawca wówczas wykonanie tego zlecenia można powierzyć innej osobie ? Chodzi mi o to np, ze ze względu, że ja jestem studentem to powiedzmy ja podpisze umowe zlecenie pracy w jakims sklepie ale do tej pracy nie pójde tylko wysle np jakiegos mojego kolege. I on będzie zamnie pracować wiadomo, ze takie rzeczy jak wypłacanie wynagrodzenia było by na moje konto a ja bym mu tylko to dawał potem czy też np. w umowie podałbym jego nr konta.
Jest taka możliwość czy raczej to juz jest kombinowanie :P

1) ale jaki jest cel takiego działania ?

2) w przypadku gdyby "zastępca" źle pracował, naraził zleceniodawcę na straty itp. to ty poniesz odpowiedzialność...

3) jak chcesz się zrozliczyć z US z umowy zlecenia ze swoim "zastępcą" ?

Art.738 par.1.Przyjmujący zlecenie może powierzyć wykonanie zlecenia osobie trzeciej tylko wtedy, gdy to wynika z umowy lub ze zwyczaju albo gdy jest do tego zmuszony przez okoliczności. W wypadku takim obowiązany jest zawiadomić niezwłocznie dającego zlecenie o sobie i o miejscu zamieszkania swego zastępcy i w razie zawiadomienia odpowiedzialny jest tylko za brak należytej staranności w wyborze zastępcy.

ok dziekuje czyli jest taka możliwośc ale z tego co napisał Markiz32 chyba troszke jest zamieszania jesli chodzi z US fakt zapomniałe,wiec odpada a jeśli chodzi o cel to jest taki mianowice kolega sie nie uczy a szuka pracy i ma taka szanse zeby ja znaleśc ale warunek jest ze musi sie uczyc wiec chciałem poprostu mu uczyc, jesli chodzi odpowiedzialnośc to wiem o tym i mam akurat zaufanie do neigo

Powrót