umowa zrzeczenia się dziedziczenia a postępowanie wierzycieli

• Autor wątku Autor wątku blueye39
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blueye39

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Mam nadzieję, że uzyskam tutaj jakąś podpowiedź, nie wiem czy to dobre miejsce na poniższe pytanie.

Zza życia ojca spisałam z nim umowę zrzeczenia się dziedziczenia z powodu długów. Pod koniec kwietnia tego roku minie 6 miesięcy po których de facto wierzyciele mogą się ze mną kontaktować, a ja będę się być może musiała ustosunkować do tych pism. Czy macie Państwo taką wiedzę może jak to wygląda od str. technicznej?. Co wierzyciel musi zrobić aby uzyskać informację na mój temat, gdzie mieszkam itd. by móc się ze mną skontaktować. Czy to idzie przez sąd czy na jakiej drodze?. Ile to może trwać. Czy może być tak, że zostanę wezwana do sądu w tych sprawach...

drugie pytanie- jeśli wówczas będę za granicą, bo planuję, to jak mam to udowodnić gdy nie będe się mogła czysto teoretycznie stawić się w takich sprawach w sądzie bo nie wiem jak to wygląda? wyjeżdzam do znajomych

Czy mogę ewentualnie zanieść tę umowę zrzeczenia się do sądu?. by taki wierzyciel miał do tego dostęp= czy nie będzie miał tak jak w wypadku odrzucenia spadku.

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Kto ma/mial te dlugi? Ty czy ojciec? Byla sprawa spadkowa? Kiedy zmarl ojciec?

blueye39 napisał:
Czy mogę ewentualnie zanieść tę umowę zrzeczenia się do sądu?. by taki wierzyciel miał do tego dostęp= czy nie będzie miał tak jak w wypadku odrzucenia spadku.
Niestety, umowy zrzeczenia się dziedziczenia nie są rejestrowane w sądzie spadku. Tylko oświadczenia o sposobie przyjęcia lub o odrzuceniu spadku są rejestrowane w repertorium Ns sądu spadku, z tym że wątpię czy nawet one zostały by z urzędu dołączone do akt sprawy spadkowej jeśli w treści oświadczenia brakowało by numeru pesel spadkodawcy. Możesz o tym wspomnieć innym spadkobiercom ustawowym którzy nie zawierali ze spadkodawcą umów zrzeczenia się dziedziczenia a będą składali (np. u notariusza) oświadczenia o odrzuceniu spadku.

Gdy zostanie wszczęta sprawa spadkowa to dopiero wtedy możesz w pisemnej odpowiedzi do sądu załączyć wypis aktu notarialnego umowy zrzeczenia się dziedziczenia. Nie musisz przyjeżdżać na sprawę spadkową. Przed wyjazdem z kraju pobierz sobie kilka wypisów tego aktu notarialnego.

Kserokopie aktu notarialnego możesz też porozdawać innym spadkobiercom ustawowym aby mogli oni w razie czego poinformować sąd że doszło do zawarcia takiej umowy. Podaj im też swój numer telefonu i utrzymuj z nimi kontakt - co trzy miesiące pytając czy została wszczęta sprawa spadkowa. Podaj im też swój adres zamieszkania za granicą.

Mogłabyś powiadomić też wierzycieli że zawarłaś taką umowę z ojcem. Najlepiej zrobić to w taki sposób aby uzyskać od wierzyciela potwierdzenie na piśmie że przyjął wypis aktu notarialnego. Wystarczające było by uzyskanie potwierdzenia daty wpływu na kopii pisma przewodniego składanego razem z wypisem aktu notarialnego na biuro podawcze wierzyciela albo zwrotne potwierdzenie odbioru listu poleconego.

Ostatnia edycja:
Ptysiunio napisał:
Kto ma/mial te dlugi? Ty czy ojciec? Byla sprawa spadkowa? Kiedy zmarl ojciec?
.

Ojciec zmarł w październiku 2020, nie było sprawy spadkowej.. Ja w ogóle nie orientuje się jak to wygląda. Sąd zawiadamia o tym ?.. pozdrawiam

Bardzo dziękuje za odpowiedzi!. Mam jeszcze pytanie. Czy możecie mi Państwo powiedzieć, czy jeśli na poczcie upoważnie do odbioru korespondencji znajomego, czy jeśli przyjdzie pismo z sądu on to będzie mógł odebrać?, Jak to zrobić, aby taka osoba mogła odebrać takie pisma, bo gdzieś czytałam, że nie ma takiej możliwości. Niestety nie mam tu nikogo z rodziny i nie wiem jak to zrobić.. żeby nie przegapić niczego gdy będe za granicą..

Możesz udzielić na poczcie pełnomocnictwa pocztowego (w Twoim urzędzie pocztowym) dla dowolnej zaufanej dla Ciebie osoby.
Pełnomocnik pocztowy będzie mógł odbierać przesyłki w postępowaniu cywilnym (czyli dotyczącym też postępowania spadkowego). Art. 139 § 1 [1] kpc.
Z tym ze osoba ta powinna mieć klucz od Twojej skrzynki pocztowej ponieważ awiza na listy polecone będą pozostawiane tylko tam.

Poza tym, sądy czasami ustalają adresy uczestników na podstawie danych o zameldowaniu na pobyt stały (z rejestru PESEL) więc powinnaś zameldować się pod tym adresem w ewidencji ludności urzędu gminy.

Powrót