umowa

• Autor wątku Autor wątku iska332
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iska332

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
7.10.2014 poszłam do pracy a jestem zarejestrowana w UP i wiem że trzeba się z tamtąd wyrejestrować ale potrzebna jest umowa. Pracowałam tam 5 dni i się zwolniłam bo nie dawałam rady a umowę dostalam dopiero dzisiaj i ona jest na miesiąc czyli do 31.10.14 i czy w związku z tym grozi mi jakaś kara że nie wyrejestrowalam się ? Umowy wcześniej nie mogłam się doprosic.

Dodam że to umowa zlecenie.

Podjęcie zatrudnienia, innej pracy zarobkowej należy zgłosić w terminie 7 dni.
Nie potrzebna jest umowa wystarczy oświadczenie bezrobotnego ze wskazaniem daty od kiedy podjął pracę.
Nie czekaj tylko idź dzisiaj z umową i dowiesz się wszystkiego na miejscu.

Ustawodawca za niezgłoszenie do PUP podjęcia pracy w ciągu 7 dni przewiduje karę grzywny w wysokości nie mniejszej niż 500 zł, aczkolwiek kara ta jest niezwykle rzadko stosowana.
Zatem jak już wcześniej doradziła hak89
Kobieta.gif
, należy jak najszybciej udać się do PUP ze świadectwem pracy, aby się wyrejestrować od 7.10.2014r. i jednocześnie dokonać ponownej rejestracji z datą aktualną.

Byłam dzisiaj w PUP i tam pani mi kazała tylko skserować umowę i dać im ksero i to wszystko. Więc nie wiem czy będę miała jakieś nieprzyjemności. Nikt mi nic nie powiedział.

Ok, tylko pamiętaj, że Pani Cię na podstawie umowy tylko wyrejestrowała.
Aby ponownie nabyć status bezrobotnego musisz się ponownie zarejestrować. Zgłosiłaś w PUP, że chcesz się ponownie zarejestrować czy też zarejestrowałaś się dziś "od ręki"? Tzn. przedstawiałaś świadectwo pracy, podpisywałaś oświadczenie o gotowości do pracy itd.?

Nic mi nie mówiła że muszę się ponownie zarejestrować ani nic nie podpisywałam.

Miałam tylko skserować i zostawić ksero na rejestracji. Czyli oni mogli mnie wyrejestrować bez mojej wiedzy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
iska332 napisał:
Czyli oni mogli mnie wyrejestrować bez mojej wiedzy?
Nie mogli, a musieli, w końcu podjęłaś pracę. A to że zgłaszasz ją po upływie ustawowego terminu.... no cóż nie Ty pierwsza i nie ostatnia.
iska332 napisał:
Nic mi nie mówiła że muszę się ponownie zarejestrować ani nic nie podpisywałam.
A powiedziałaś, że chcesz być znowu osobą bezrobotną? Bo nikt w myślach nie czyta... Leć jutro z powrotem do PUP ze świadectwem pracy i się rejestruj... oczywiście jeśli chcesz.
Uzyskać na nowo status bezrobotnego możesz WYŁĄCZNIE w wyniku ponownej rejestracji.

Ostatnia edycja:
A istnieje jakas możliwość samodzielnego sprawdzenia czy jestem ubezpieczona? Bo jeśli mnie Pani wyrejestrowala to nie będę ubezpieczona.

Samodzielnego nie. Natomiast z bezpłatnych porad lekarskich możesz korzystać jeszcze przez 30 dni od dnia 07.10.2014r., tj. od dnia ustania obowiązku opłacania przez PUP ubezpieczenia zdrowotnego.

Jeśli się ponownie nie zarejestrujesz, to od dnia 7.11.2014r. za ewentualne wizyty lekarskie będzie trzeba płacić, ponieważ nie będzie Cię obowiązywać ubezpieczenie z PUP. W tej chwili nie posiadasz statusu osoby bezrobotnej, ponieważ po dniu podjęcia pracy nie dokonałaś ponownej rejestracji. W obecnej sytuacji od jutra nie obowiązuje Cię już ubezpieczenie z PUP.

Ostatnia edycja:
Powrót