umowy na usługi w ramach SmartDom

• Autor wątku Autor wątku Rad8k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rad8k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Prawdopodobnie każdy już widział reklamę usługi Smart Dom oferującą połączoną usługę telewizji od Cyfrowego Polsatu oraz telefonu i internetu od PLUS, wiec chyba nie muszę opisywać na czym polega.

Ponieważ posiadałem już usługę telewizji w cyfrowym polsacie zdecydowałem się na dokupienie na promocyjnych warunkach "Smart Dom" usługi telefonu oraz internetu świadczonych przez PLUS. Umowa na ww. usługi w PLUS została zawarta w kwietniu 2016r na okres 24m.

Umowa z cyfrowym polsatem ma się zakończyć pod koniec grudnia 2016r..
Prowadziłem rozmowy z CP w celu przedłużenia abonamentu na usługę telewizji natomiast chce zmniejszyć zakres oraz wysokość miesięcznego abonamentu.
Oczywiście przysługuje mi taka możliwość natomiast zostałem poinformowały ,że abonament niższy od umownego 49.99zł będzie powodował utratę rabatu na usługi telefonu oraz internetu w PLUS.

Czy takie działanie jest zgodnie z KC na gruncie przepisu Art. 385^3 ?

A jaką stawkę masz w umowie? Pewnie tę wyższą, a rabat otrzymujesz jeśli spełniasz dany warunek (usługa za 50 zł).

jest tak jak mówisz, warunkiem jest zawarcie usługi za 50zł ale czy to jest zgodne z prawem ?

Dla mnie takie działanie podchodzi pod klauzule abuzywną.
pkt. 7
"uzależniają zawarcie, treść lub wykonanie umowy od zawarcia innej umowy, niemającej bezpośredniego związku z umową zawierającą oceniane postanowienie"

Ewidentnie treść umowy jest uzależniona od zawarcia innej umowy w moim przypadku umowy z CP na kwotę min. 50zł

Źle to interpretujesz. Nikt Ci nie zabroni wejść na niższy abonament bo przecież możesz. Jedyne co to tracisz zniżkę. Nikt tu nie uzależnia zawarcia jednej umowy od drugiej. Tylko aby otrzymać zniżkę musisz spełnić warunek i tyle.

Powrót