Umowy o dzieło - nowe obowiązki

• Autor wątku Autor wątku Pan_robotnik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pan_robotnik

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 861
Może to nie problem - ale... kto czytał ustawę antykryzysową ten też to zapewne doczytał - a dla pozostałych może to być ważna zmiana.

Otóż wzięli się w końcu za te umowy o dzieło, które umowa o dzieło przecież nie są - i winny być oZUSowane.
W ustawie antykryzysowej (jej art. 22) wprowadzili taka nowelizację ustawy zusowskiej:

„17. Płatnik składek lub osoba fizyczna zlecająca dzieło INFORMUJE Zakład o zawarciu każdej umowy o dzieło, jeżeli umowa taka zawarta zostanie z osobą, z którą nie pozostaje w stosunku pracy lub jeżeli w ramach takiej umowy nie wykonuje pracy na rzecz pracodawcy, z którym pozostaje w stosunku pracy, w terminie 7 dni od dnia zawarcia tej umowy.”;

A to oznacza, że ZUS będzie miał informację do kogo przyjść z już gotowym protokołem na ozusowanie takich umów.

Większej bzdury już nie mogli wymyślić .:o
Nie wyobrażam sobie wypełnianie tego obowiązku przez osoby fizyczne, a szczególnie teraz gdy zaczyna się na przykład sezon działkowy. Można założyć, że co najmniej 90% osób zawierających umowę nie ma i nie będzie miało pojęcia o tym obowiązku.

Ostatnia edycja:
Ale bardziej to dotyczy firm - tu już kontrola doraźna będzie miała się do czego przyczepić.
Mam nadzieję, że będzie można to robić elektronicznie... oby.

Pan_robotnik napisał:
Ale bardziej to dotyczy firm -...
A gdzie masz to napisane, dotyczy wszystkich - czytaj: osoba fizyczna. Zlecisz naprawę spłuczki, musisz zgłosić do ZUS bo zawarłeś umowę o dzieło. Brak mi słów.

Napisałem, że TYLKO?
Chodzi mi o CEL tej nowelizacji - czyli nagminne unikanie składek poprzez zawieranie jakiś głupich umów o dzieło w szczególności w firemkach budowlanych itp. - które ZUS z automatu ozusowuje w trakcie kontroli.

Pan_robotnik napisał:
... Chodzi mi o CEL tej nowelizacji - ...
Cel:?: To ten co celował to miał niewiarygodnego zeza:!:
Pan_robotnik napisał:
... czyli nagminne unikanie składek poprzez zawieranie jakiś głupich umów o dzieło w szczególności w firemkach budowlanych itp ...
Wiesz co jest z dobrymi chęciami? Przeczytaj dodany przepis dokładnie - osoba fizyczna zlecająca dzieło. To dotyczy każdego, a nie wyłącznie przedsiębiorcy :!:

Powrót