umożenie

• Autor wątku Autor wątku ania_1167
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania_1167

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Została mi przyznana emerytura z KRUSu. Ja (z niewiedzy) niepoinformowałam KRUSu iż nie zostało przepisane całe moje pole .Po pewnym czasie kazali mi wrócić część otrzymanej emerytury , z racji tego iż KRUS zdecydował że nie należy się mi tak wysoka emerytura z racji posiadanego pola.Wraz z mężem staraliśmy sie spłacac rozratowany dług (KRUS rozratował mi tę nalezność ponieważ stwierdził iż nie była to tylko moja wina) Niedawno zmarł mi mąż i nie jestem w stanie spłacac tego sama. Co zrobić w takiej sytuacji, czy jest taka możliwośc iż KRUS umozy mi choć część należności.

Można taki wniosek złożyć i KRUS musi podjąć decyzję w tej sprawie. Jest to decyzja uznaniowa (Kasa może umorzyć, ale nie musi). Od decyzji zawsze służy odwołanie.

Pozdrawiam

Witam ponownie mam jeszcze jedno pytanie gdzie załatwia sie opiekuńcze na osobę starszą, chorą w jakiej instytucji.
pozdrawiam :)

Czy chodzi o dodatek pielęgnacyjny?

Dodatek pielęgnacyjny przysługuje osobie uprawnionej do emerytury lub renty, pod warunkiem że osoba ta została uznana za całkowicie niezdolną do pracy oraz do samodzielnej egzystencji albo ukończyła 75 lat życia.

Gdzie - w instytucji, która wypłaca emeryturę lub rentę.

Pozdrawiam

Powrót