Uniemożliwienie odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni

• Autor wątku Autor wątku marta2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta2

Użytkownik
Odpowiedzi
142
Hej,
mam taką sprawę: kupiono naklejki w sklepie przez allegro: ***
No niestety nie spełniły oczekiwań i zaszła konieczność zwrotu. Odesłano towar (zakup był przez allegro, więc i odsyłka ekspresowa), ale sprzedawca skontaktował się mówiąc, że Naklejki wykonywane są na indywidualne zamowienie w przeciągu 24 godzin i nie podlegają zwrotowi (odstąpieniu od umowy) oraz, że "nie da się na stanie trzymać ponad 300 rożnych naklejek, zaznaczam że sitodruk jest to druk ręczny".

Przejrzałam aukcje tego sprzedawcy - sprzedaje i wysyła grube liczby (tysiące naklejek na kilku różnych aukcjach). Wszystkie są identyczne - wydrukowane maszynowo, nie ma tam żadnych elementów odróżniających je od prefabrykowanych serii wykonywanych w tysiącach sztuk.

Poza tym nie zamawiano żadnego indywidualnego - ot po prostu zakupiono na aukcji kilka zestawów naklejek do jakiegoś rodzaju laptopa.

Poza tym inne firmy wykonujące sitodruk spokojnie umożliwiają normalne odstąpienie.

Wg mnie sprzedający wyraźnie nadinterpretuje ustawę. Idąc jego tokiem rozumowania można by odmówić wszelkich zwrotów, bo przecież "nie da się trzymać na stanie" albo zapakowanie telefonu do opakowania to czynność ręczna.

Mogę Was prosić o opinię czy sprzedający słusznie odmawia odstąpienia czy po prostu w kulki leci? Co sądzicie?
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy kupiłaś jako konsument w rozumieniu art 22[1] kc?

Ostatnia edycja:
Sprawa jest prosta, jeśli kupowałeś jako konsument to masz prawo do zwrotu towaru w ciągu 14 dni chyba że towar został wyprodukowany na zlecenie kupującego.

Jeśli sprzedawca w ofercie zaznaczył że naklejki produkuje na zamówienie kupującego i nie ma możliwości zwrotu to tak jest. Nawet jak miał te naklejki już wydrukowane wcześniej to nic mu nie zrobisz. Takie były warunki oferty i trzeba było się z nimi zapoznać przed zakupem. Chyba że sprzedawca sprzedaje gotowe naklejki kupione od kogoś innego. Jeśli sam drukuje i napisał o braku możliwości zwrotu to wszystko jest zgodne z prawem konsumenckim.

Bzdura... jeżeli wybrałeś jeden z oferowanych przez sprzedawcę wzorów, to nie jest to zadne indywidualne zamówienie. Prawo do zwrotu by nie przysługiwało, gdyby sprzedawca wykonał nalepki zgodnie z twoim indywidualnym wzorem i nie nadawałyby się do dalszej odpsrzedazy

Tak, kupiłam jako konsument w rozumieniu art 22[1] kc.

Dopiero zauważyłam, że sprzedawca w formularzu odstąpienia wklepał takie coś:

Ograniczenie prawa do odstąpienia
Prawo odstąpienia od umowy bez podania przyczyny nie przysługuje konsumentowi w przypadku,
gdy kupuje rzecz nieprefabrykowaną, wyprodukowaną według jego specyfikacji lub służącą
zaspokojeniu jego zindywidualizowanych potrzeb (przepis z ustawy).

Dodatkowe informacje
Naklejki wykonywane są na indywidualne zamówienie w przeciągu 24 godzin i nie podlegają
zwrotowi (odstąpieniu od umowy).

Mimo to wcześniej udało mi się wyklikać w formularzu allegro odstąpienie od umowy i nadać paczkę zwrotną.

Ale tak jak mówię, w naklejkach nie ma nic zindywidualizowanego i ten sprzedawca pcha SETKI tackich naklejek codziennie na allegro i tu popieram stanowisko @bramboraka. Co więcej, nawet nie ma możliwości jakiejkolwiek customizacji, gdybym np. chciała sobie nadrukować swoje logo albo misia na tych naklejka. Po prostu pełnoskalowa liniia produkcyjna. To wygląda jak ewidentna (i nieudolna) próba ominięcia ustawy.

@Karol10912 - idąc Twoim tokiem rozumowania odstąpienie od umowy nie powinno w wogóle funkcjonować. Nigdzie. Np. jak kupujesz nowy laptop to sprzedawca może przecież powiedzieć, że fabryka wyprodukowała go na twoje zindywidualizowane zamówienie ;-)

Oczywiscie, ze to bzdurą. Kazdy sprzedawca moglby się zasłaniać tym, ze nie trzyma egzemplarza każdego towaru i specjalnie dla ciebie musi go wykonać. To jest jego towar, zgodny z jego wzorem, nie ma tu nic indywidualnego. Spokojnie możesz odstąpić, prawo jest po twojej stronie.

Naklejki wykonywane są na indywidualne zamówienie w przeciągu 24 godzin i nie podlegają
zwrotowi (odstąpieniu od umowy).
A gdzie w nich jest ta "indywidualność" poza faktem ich drukowania po zamówieniu? Sprzedawca zdaje się nie rozumieć słowa "nieprefabrykowane" z ustawy.

Powrót