Unieważnienie dokumentów akcji

• Autor wątku Autor wątku Stanisław Klimczak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stanisław Klimczak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
W związaku z zagubieniem orginału akcji muszę wystapić do sądu (wydział cywilny) o umorzeniu odcinka zbiorowego akcji.

W tym wypadku sądy działaja zgodnie z przepisami dekretu z dnia 10 grudnia 1946 roku o umarzaniu utraconych dokumentów (Dz.U. z 1947 roku Nr 5, poz. 20) o umorzeniu takich dokumentów decyduje sąd w postępowaniu nieprocesowym.

Sąd musi opublikować informację: "ogłoszenie publiczne, zamieszczone w piśmie urzędowym, przeznaczonym do ogłoszeń (co do zasady w Monitorze Sądowym i Gospodarczym),. [...] Postanowienie sądu po uprawomocnieniu się zostaje ogłoszone w sposób, w jaki było ogłoszone wezwanie do złożenia dokumentu akcji."

Czyli sąd dwukrotnie zamieści informacje w Monitorze.

Koszty sądowego postępowania w sprawie wniosku o umorzenie utraconego dokumentu wynoszą 200 zł, do których należy doliczyć koszty ogłoszeń publikowanych przez sąd.
Z tego co widziałem "ogłoszenie publikowane w toku postępowania sądowego, inne niż za ogłoszenie wpisu do KRS" kosztuje 500 zł.

Czy to oznacza, że będzie mnie to kosztowało 1200 zł? Jest to dla mnie o tyle istotne, że te akcje nie są tyle warte.

Powrót