uniknięcie pełnej księgowości

• Autor wątku Autor wątku aero9000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aero9000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam
mam taki problem: przekraczam limit 800 tys euro i zgodnie z przepisami od nowego roku będę musiał prowadzić pełną księgowość - jak tego mogę uniknąć?
prowadzę działalność gospodarczą jako spółka jawna (3 wspólników), jestem płatnikiem VAT,
mam zawarte umowy, których realizacja kończy się w 2007r., zrealizowanie ich spowoduje przekroczenie owych magicznych 800tys euro, z kolei przedłużenie umowy wiązać się będzie ze zmianą stawki VAT z 7 na 22% ( w świetle nowych przepisów od 01.01.2008)
jak wybrnąć z tego problemu? w moim przypadku rejestrowanie nowej firmy i cesja umów niestety nic mi nie pomoże - cały czas będę się rozliczał z US jako ja a nie jako firma
pozdr
Przemek

Jeżeli np.aneksuje Pan umowy i termin płatności wskaże w 2008 roku to uniknie Pan przychodu w tym roku.

Oj Hellgate coś mieszasz.Jak faktura będzie wystawiona w tym roku z płatnośicą na przyszły ( a chodzi o zastsowanie stawkui VAT obowiązującej w 2007 roku) to przychód jak i również VAT musi być rozliczony w 2007 roku.

Nie mówię o wystawieniu faktury w 2007 roku tylko w 2008 roku. Strony mają wszak możliwość tak właśnie ustalić.

Powrót