K
kamulator
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Dzień dobry,
zwracam się z prośbą o opinię prawną oraz wskazanie, czy działania ubezpieczyciela są zgodne z obowiązującymi przepisami, czy też dochodzi do nieuzasadnionego przeciągania sprawy.
Stan faktyczny:
- W dniu 28 listopada 2025 r. doszło do zdarzenia drogowego (kolizja).
- Policja sporządziła notatkę urzędową / zaświadczenie o zdarzeniu drogowym, w której:
- wskazano mnie jako poszkodowanego,
- wskazano drugiego kierującego jako sprawcę,
- opisano, że sprawca nie zachował szczególnej ostrożności i zjechał na mój pas ruchu, doprowadzając do zderzenia czołowego,
- wskazano wniosek o ukaranie sprawcy.
- Sprawca nie przyjął mandatu i od początku twierdzi, że do zdarzenia doszło, ponieważ „odpadło mu koło” w pojeździe, a winę ponosi warsztat, który wcześniej wymieniał element zawieszenia (wahacz).
- Posiadam nagranie wideo zdarzenia, na którym nie widać, aby w pojeździe sprawcy doszło do oderwania koła ani innej awarii – widać natomiast, jak zjeżdża on na mój pas i uderza w mój pojazd, które przekazałem ubezpieczlani sprawcy.
- Postępowanie prokuratorskie zostało umorzone, wyłącznie z uwagi na zakwalifikowanie zdarzenia jako kolizji (opuściłem szpital po kilku godzinach). W uzasadnieniu wskazano winę kierującego pojazdem sprawcy.
- Ubezpieczyciel sprawcy – UNIQA:
- uznał szkodę całkowitą,
- wykonał wycenę,
- zapewnił mi samochód zastępczy, który następnie został odebrany.
- UNIQA posiada:
- notatkę policyjną (przekazaną przeze mnie, policja nie wysyłała jej bezpośrednio do ubezpieczyciela),
- pismo z prokuratury dotyczące umorzenia postępowania,
- informację o nagraniu wideo.
Problem:
UNIQA wstrzymuje wypłatę odszkodowania, argumentując, że:
Mimo licznych prób kontaktu z policją nie optrzymali oni notatki policyjnej oraz wskazania sprawcy.
- sprawca (właściciel pojazdu) nie przyznaje się do winy,
- twierdzi, że przyczyną zdarzenia była usterka pojazdu (oderwane koło),
- zrzuca odpowiedzialność na warsztat,
- ubezpieczyciel twierdzi, że „nie ma potwierdzonego sprawcy”, mimo notatki policyjnej i wniosku o ukaranie.
Od zdarzenia minęły już ponad 2 miesiące, a wypłata odszkodowania nie nastąpiła.