Uniwersytet Opolski opinie

• Autor wątku Autor wątku piotr2324
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr2324

Użytkownik
Odpowiedzi
109
Cześć chcę teraz iść na Prawo do Opola na Uniwersytet Opolski.Czy może jest ktoś na forum kto może się wypowiedzieć,jak tam jest,czy warto iść??Pozdrawiam

piotr2324 napisał:
Cześć chcę teraz iść na Prawo do Opola na Uniwersytet Opolski.Czy może jest ktoś na forum kto może się wypowiedzieć,jak tam jest,czy warto iść??Pozdrawiam

Studia jak wszędzie, do egzaminów na aplikację i tak przygotowywać się będziesz sam, więc w sumie wszystko jedno gdzie mgr dostaniesz

Mówią że niby zależy do jakiej szkoły chodziłeś to potem łatwiej się na aplikacje dostać i znaleźć pracę..Że niby po Wrocławiu łatwiej znaleźć pracę,a w rankingu widziałem że Opole jest wyżej

piotr2324 napisał:
Mówią że niby zależy do jakiej szkoły chodziłeś to potem łatwiej się na aplikacje dostać i znaleźć pracę..Że niby po Wrocławiu łatwiej znaleźć pracę,a w rankingu widziałem że Opole jest wyżej

Przy szukaniu pracy w tym zawodzie nie ma znaczenia co skończyłeś, liczą się umiejętności, tyle, na aplikację to się dostajesz po wyryciu kilkudziesięciu ustaw, Oxford by w tym nic nie pomógł, więc naprawdę wszystko jedno

Dzięki bardzo :) Bo już się nasłuchałem ,że jak pójdę do Opola to będę kible czyścił,a po Wrocławiu piękna kariera...Nie ma jak nie znać się a się wypowiadać...Co za ludzie

Ze swojej strony dodam tylko jedno: jak już się dostaniesz na studia to nie zapominaj o organizowaniu sobie praktyki: studenckie poradnie prawne czy biura bezpłatnych porad dla najuboższych, koła naukowe - dzięki takim działaniom będziesz do przodu, choć pewnie grosza nie zarobisz (wolontariat) ale na studniach nie apanaże są najistotniejsze. Same studia prawnicze nie prowadzą do niczego jeśli nie umiesz z nich odpowiednio skorzystać. Pozdrowienia i powodzenia w działaniach ;)

Dzięki :) Póżniej dzięki takim praktyką mam większe szansę u pracodawcy,prawda? :) A gdzie mogę starać się o taki wolontariat?

Ostatnia edycja:
piotr2324 napisał:
Dzięki :) Póżniej dzięki takim praktyką mam większe szansę u pracodawcy,prawda? :) A gdzie mogę starać się o taki wolontariat?

Na każdym uniwersytecie jest studencka uniwersytecka poradnia prawna, biura porad obywatelskich witają każdego wolontariusza z otwartymi ramionami, jak się troszkę zorientujesz w prawie na trzecim roku warto poszukać jakiejś kancy na darmowe praktyki, często robi się z tego patronat i etat na aplikacji.

W Opolu nawet obowiązkowe jest udzielanie darmowych porad w ramach zajęć :)
Ogólnie prawo w Opolu jest na wysokim poziomie. Są egzaminy łatwiejsze i trudniejsze, dużo wykładowców to praktycy. Jeśli lubisz miłą, kameralną atmosferę to polecam. Tu nie jesteś anonimowy jak we Wrocławiu czy w Krakowie.

Dzięki bardzo za opinie bardzo się cieszę :)

Wydział prawa w Opolu systematycznie pnie się w górę. Ma część wykładowców z Wrocławia, stale powiększającą się kadrę własną oraz wielu wykładowców będących równocześnie praktykami. Za Opolem przemawia też fakt że z racji mniejszej ilości studentów niż w dużych miastach, ma się znacznie łatwiejszy dostęp do wykładowców i nie jest się anonimowym.
W ostatnim rankingu rzeczpospolitej dot. jakości kształcenia i zdawalności na aplikacje UO uplasował się na szóstej pozycji, przed Wrocławiem, Katowicami czy Gdańskiem.

http://static.presspublica.pl/red/rp/pdf/prawo/Ranking%20wydzia%C5%82%C3%B3w%20prawa%202014/jako%C5%9B%C4%87%20kszta%C5%82cenia.pdf

Powrót