uokik a lodówka

• Autor wątku Autor wątku jch15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jch15

Użytkownik
Odpowiedzi
138
Troszkę humorystycznie, troszkę ze strachem, troszkę ze smutkiem.

Reklamacje on Vimeo

Film informacyjny od UOKIK.

Dowiadujemy się z niego, że:
1. Można wchodzić do lodówek w sklepach,
2. Można ustawiać lodówkę tuż przy kuchence,
3. Możemy domagać się by lodówki w sklepie były włączone, i wchodząc do nich oceniamy czy skutecznie chłodzą.

Mam nadzieję, że UOKIK nie nakręci filmów o innych produktach.

Inaczej.
Mam nadzieję, że UOKIK nakręci inne filmy instruktażowe, i będzie stroną w postępowaniu pomiędzy konsumentami, którzy zniszczą produkty w sklepach a przedsiębiorcami.

A na koniec pytanie.
Chcę kupić lodówkę. Czy mogę ją w sklepie włączyć i do niej wejść nie ponosząc żadnych konsekwencji?

Ostatnia edycja:
Masz rację, że kogoś poniosło... :)

A co do:
jch15 napisał:
Chcę kupić lodówkę. Czy mogę ją w sklepie włączyć i do niej wejść nie ponosząc żadnych konsekwencji?
no raczej jest to oczywista oczywistość. :)

Niekoniecznie:
Przepis prawny:
„Art. 546 1 . § 1. Jeżeli kupującym jest konsument, sprzedawca jest obowiązany udzielić mu przed zawarciem umo-
wy jasnych, zrozumiałych i niewprowadzających w błąd informacji w języku polskim, wystarczających do prawidło-
wego i pełnego korzystania z rzeczy sprzedanej. W szczególności należy podać: rodzaj rzeczy, określenie jej produ-
centa lub importera, znak bezpieczeństwa i znak zgodności wymagane przez odrębne przepisy, informacje o dopusz-
czeniu do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej oraz, stosownie do rodzaju rzeczy, określenie jego energochłonności,
a także inne dane wskazane w odrębnych przepisach.
§ 2. Jeżeli rzecz jest sprzedawana w opakowaniu jednostkowym lub w zestawie, informacje, o których mowa
w § 1, powinny znajdować się na rzeczy sprzedanej lub być z nią trwale połączone. W pozostałych przypadkach sprze-
dawca jest obowiązany umieścić w miejscu sprzedaży informację, która może być ograniczona do rodzaju rzeczy, jej
głównej cechy użytkowej oraz wskazania producenta lub importera rzeczy.
§ 3. Sprzedawca jest obowiązany zapewnić w miejscu sprzedaży odpowiednie warunki techniczno-organizacyjne
umożliwiające dokonanie wyboru rzeczy sprzedanej i sprawdzenie jej jakości, kompletności oraz funkcjonowania
głównych mechanizmów i podstawowych podzespołów.

Powrót