UP odmawia opłacenia kursu doszkalającego

• Autor wątku Autor wątku drake44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drake44

Stały bywalec
Odpowiedzi
818
Witam

Złożyłem dziś wniosek o sfinansowanie przez UP kursu podnoszącego kwalifikacje. Mam gwarancję zatrudnienia po nim i zdobycie podpisu pracodawcy kosztowało mnie dużo chodzenia i wysiłku. Dziś urzędnik nie chciał mi tego wniosku przyjąć, bo stwierdził, że nie mają na to pieniędzy i szkoda zachodu. Wniosek jednak złożyłem. Powiedzcie mi, czy oni teraz jakąś decyzję odmowną mi muszą przysłać i czy mogę się od tego odwołać? Czy UP może np środki przesunąć na takie moje szkolenie z innej puli? Proponowali mi, że działalność gospodarczą sobie mogę otworzyć i oni 23 tys mi dadzą. Koszt szkolenia to 3500. Czy to chore nie jest?

Na stronie PUP jest info, że na ten rok mają 9,5 miliona na walkę z bezrobociem. Info z dnia 27.01.2018. Gdzie są te pieniądze? w 2 tygodnie już 9 baniek nie mają? Nie rozumiem tego

Poczekaj na pisemną odmowę w której będzie napisane uzasadnienie. Od takiej odmowy nie przysługuje odwołanie.

Ale to 9 mln nie jest tylko dla jednej osoby tylko zapewne na pare tyś. Muszą zorganizować staże, dofinansowania do stanowisk i do dg. I tak, to nie jest chore.

drake44 napisał:
Nie rozumiem tego
PUP nie ma obowiązku dofinansowywać podnoszenia kwalifikacji.
Sfinansować taki kurs może Twój pracodawca po podpisaniu z Tobą stosownej umowy.

To skoro Państwo Polskie nic wobec mnie nie musi, tylko ja muszę wobec Państwa to chyba rozsądniejszym rozwiązaniem będzie zdobycie pieniędzy na takie szkolenie i opłacenie je samemu. Zwłaszcza, że odwołanie mi nie przysługuje, a urzędnik już zapowiedział, że UP za to nie zapłaci. Myślałem, że mogę z taką odmową jeszcze powalczyć. Skoro pracodawca zobowiązał się, że mnie po takim szkoleniu zatrudni, to chyba się nie wycofa

drake44 napisał:
Skoro pracodawca zobowiązał się, że mnie po takim szkoleniu zatrudni, to chyba się nie wycofa
Jeszcze by się Pan zdziwił z czego i jak próbują się wykręcić pracodawcy w takich przypadkach.

pracodawca oświadcza że deklaruje a nie ma obowiązku ......
UP środki ma ale priorytetem ( tam też ekonomia funkcjonuje) jest przywrócenie do pracy jak największej ilość bezrobotnych z prawem do zasiłku a reszta to ich nie bardzo interesuje ....

Powrót