Upadłość firmy ojca

• Autor wątku Autor wątku olejchodziez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olejchodziez

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mój tata prowadzi własną działalność i od kilku lat ma z nią coraz większe problemy finansowe. Firma nie przynosi zysków tylko ciągłe straty, w dodatku ojciec zalega chyba z wszystkim co tylko mozliwe (w samym ZUSie ok 40 000) i ma kilka kredytów : na firme ok 600000 i prywatne na ok 200000 (w tym jakies 150000 na dom) plus zobowiazania wobec ZUSu i US i Bóg jeden wie czego jeszcze. Nie jest w stanie już od długiego czasu płacic kredytów związanych z firmą oraz ma zaległości (chociaz nie tak duze, nie wiem ile dokladnie ) w kredycie na dom. Nieruchomosci firmowe sa warte ok 500000 na dzisijszy dzien. Ciągle przychodza pisma od komornikow aby regulowac zaleglosci a ojciec nie daje rady placic tylu kredytow na raz.
Czy jest jakieś rozwiązanie tej sytuacji takie aby nie stracic domu?? Aha kredyty sa razem na ojca i mame. Czy mógłby ojciec ogłosić upadłość i czy wtedy nie stracił by również domu?? Czy legalnym było by przepisanie domu razem z długiem który pozostał do spłacenia za ten dom na dzieci (czyli mnie i siostre) w tej chwili i czy gdyby ten dlug byl uregulowany i oplacany to za jakis czas w razie ojca upadlosci (bo nie wiem czy do tego dojdzie i kiedy jesli tak) nie zajeto by takze domu?? Jakie warunki dokładnie należy spełniać aby ogłośić upadłość i czy w takiej sytuacji byłoby warto?? I jak to jest z tą upadłością dokładnie?? Czyli jak wygląda spłata reszty zaległości po ogloszeniu upadlosci. Aha dom jest wyceniony na ok 600 000 zl, pisze bo moze ta informacja okaze się potrzebna.
ps: szukałem na forum czegoś co mogło by mi okazać się pomocne ale nie mogłem znaleźć wszystkiego co bym chciał wiedziec . Jesli taki temat istnieje prosiłbym o podanie linku jeśli można.

Generalnie przy upadłości (likwidacyjnej jak rozumiem) idea jest taka, że sprzedaje się majątek upadłego, zaspokaja wierzycieli a potem, jeśli dobrze pójdzie, reszta jest umażana (ujmujac to w dużym skrócie). Musicie więc liczyć się z tym, że jeśli ojciec jest właścicielem domu, to zostanie on sprzedany żeby pospłacać wierzycieli.

Jeśli to akceptujecie to można rozważać sprawę dalej.

A czy orientuje się ktoś jak to wyglądało by z przepisanie domu (razem z kredytem za dom)?? Czy cos takiego jest mozliwe w ogole w tej sytuacji ?? I z czym by się to wiązało.

Możliwe jest ale wiązać będzie się z roszczeniem wierzycieli (w przypadku upadłosci na podstawie przepisów PUiN, w przypadku egzekucji na podstawie skargi pauliańskiej) do egzekucji z takiej nieruchomości, mimo tego że stała się ona własnością osoby trzeciej (w szczególności osoby bliskiej i w wyniku darowizny).

Na początek spróbój w google "skarga pauliańska" albo "actio pauliana".

Actio Pauliana – Wikipedia, wolna encyklopedia

Jeszcze chciałbym wiedzieć jak by wyglądała ta sytuacja jeśli wartość firmy (głównie budynków produkcyjno - usługowych i działki) była by wyższa niż kredyty jakie na firmę ojciec wziął. Czy wtedy też było by możliwe ogłoszenie przez taty firmę upadłości i czy wtedy cały taty majątek zostałby zajęty czy tylko część majątku która wystarczyła by na pokrycie kosztów ?? Czy upadłość może ogłosićtylko wtedy gdy długi przewyższają wartość firmy czy wystarczy , że firma przynosi straty i nie daje rady tata spłacać długów które w związku z tym rosną??

Powrót