upadłość konsumencka a dlugi firmy

• Autor wątku Autor wątku Mateokoti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateokoti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!

Mialem w przeszlosci firme i teraz po latach mam z tego tytulu dlugi (np abonamenty telefonicznie niezapłacone 15 tysiecy zlotych, niezapłacony czynsz za lokal) Czy takie dlugi moga zostac umorzone w postepowaniu upadlosciowym?

Mogą, nie muszą, wszystko zależy od postanowienia Sądu, o ile w ogóle uzna, że faktycznie dłużnik jest niewypłacalny.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Zapomnialem sprecyzowac. Juz nie jestem przedsiębiorcą i rozmyslam nad skorzystaniem upadlosci konsumenckiej, ale nie wiem czy sa w ogole jakies szanse

Mialem w przeszlosci firme i teraz po latach mam z tego tytulu dlugi

Rozumiem, że wcześniej wykreśliłeś swoją firmę z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej i w ten sposób uzyskałeś status konsumenta.

W sytuacji podanej w pytaniu złóż wniosek o ogłoszenie upadłości konsumenckiej do sądu rejonowego, wydział gospodarczy ds. upadłościowych. Ich wykaz znajduje się w Obwieszczeniu Ministra Sprawiedliwości z dnia 25 listopada 2022 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie przekazania niektórym sądom okręgowym i sądom rejonowym rozpoznawania spraw gospodarczych z obszarów właściwości innych sądów okręgowych i sądów rejonowych (Dz.U. 2022.2562).

Wniosek należy złożyć na urzędowym formularzu wraz z wymaganymi załącznikami (dokumenty) oraz odpisem dla syndyka (wniosek plus załączniki).
Po wydaniu przez sąd upadłościowy postanowienia o ogłoszeniu upadłości konsumenckiej sąd ustanowi syndyka masy upadłości. Będzie on prowadził "właściwe" postępowanie upadłościowe.

Syndyk zajmie Twój majątek w celu jego sprzedaży. Uzyskane środki ze sprzedaży przeznaczy na spłatę wierzycieli. Jeżeli zabraknie tych środków, wtedy ustalany zostanie Plan spłaty wierzycieli.   Sąd upadłościowy wyda wtedy postanowienie o ustaleniu Planu spłaty wierzycieli albo wyda postanowienie o umorzeniu lub warunkowym umorzeniu zobowiązań bez ustalania planu spłaty wierzycieli.

Ostatnia edycja:
Wanda67 napisał:
W sytuacji podanej w pytaniu złóż wniosek o ogłoszenie upadłości konsumenckiej do sądu rejonowego, wydział gospodarczy ds. upadłościowych. Ich wykaz znajduje się w Obwieszczeniu Ministra Sprawiedliwości z dnia 25 listopada 2022 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie przekazania niektórym sądom okręgowym i sądom rejonowym rozpoznawania spraw gospodarczych z obszarów właściwości innych sądów okręgowych i sądów rejonowych (Dz.U. 2022.2562).

Wniosek należy złożyć na urzędowym formularzu wraz z wymaganymi załącznikami (dokumenty) oraz odpisem dla syndyka (wniosek plus załączniki).
Po wydaniu przez sąd upadłościowy postanowienia o ogłoszeniu upadłości konsumenckiej sąd ustanowi syndyka masy upadłości. Będzie on prowadził "właściwe" postępowanie upadłościowe.

Syndyk zajmie Twój majątek w celu jego sprzedaży. Uzyskane środki ze sprzedaży przeznaczy na spłatę wierzycieli. Jeżeli braknie tych środków, wtedy ustalany zostanie Plan spłaty wierzycieli.   Sąd upadłościowy wyda wtedy postanowienie o ustaleniu Planu spłaty wierzycieli albo wyda postanowienie o umorzeniu lub warunkowym umorzeniu zobowiązań bez ustalania planu spłaty wierzycieli.

Przeczytaj w art. 491(1) – 491(38) ustawy Prawo upadłościowe.

Nawet jak dlug powstal podczas prowadzenia firmy? W sensie telefon wraz z abonamentem byl brany na firmie.

Ostatnia edycja:
Obecnie obowiązuje Ustawa z 28 lutego 2003 r. Prawo upadłościowe ( t.j. Dz.U. 2022.1520). Postępowanie upadłościowe konsumenta tj. osoby fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej zawiera art. 491 (1) – 491(38) niniejszej ustawy.

Ostatnia edycja:
Powrót