Upadłość konsumencka - pomocy!

• Autor wątku Autor wątku miara1302
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miara1302

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie!
Potrzebuję pomocy i porady w następującej kwestii......
Jestem w bardzo trudnej sytuacji finansowej i chciałabym aby ktoś mi odpowiedział na pytanie czy w moim przypadku upadłość konsumencka może zaistnieć? Ale od początku:

Mieszkam wraz z rodzicami w zadłużonym mieszkaniu. Razem ze mną mieszka jeszcze dwójka mojego dorosłego rodzeństwa, która nie pracuje. Rodzice są na rencie i tylko ja od niedawna pracuję. Problemy rodziców z niepłaceniem za mieszkanie rozpoczęły się w momencie kiedy moja siostra straciła pracę i zaciągnęła mnustwo długów na rodziców. Wtedy rodzicom zaczęło brakować pieniędzy na spłacanie wszystkiego. Mieszkanie, które było lokatorskie należy obecnie do miasta ponieważ w momencie jak rodzice przestali płacić za mieszkanie (około 500 zł miesięcznie) utracili prawa lokatroskie. Teraz kiedy ja pracuję to staram się rodzicom jakoś pomóc, bo pozostałe rodzeństwo nie poczuwa się do odpowiedzialności, ale i tak pieniądze które wpłacamy trafiają na spłatę zadłużenia a na bierząco dług wciąż rośnie. W tej chwili dług sięga około 50000 zł i sądownie dostaliśmy nakaz eksmisji, który nie został jeszcze wykonany ponieważ według wyroku miasto musi każdemy z nas zapewnić osobne lokum a mieszkań socjalnych jest jak na lekarstwo. Wyczytałam ostatnio w gazecie o Upadłości Konsumenckiej, ale pisało tam, że tyczy się ona długów związanych z zaciągniętymi kredytami bankowymi i mieszkań własnościowych. Chciałabym, jeśli ktoś może udzielić mi porady, dowiedzieć się czy w mojej sytuacji też mam szansę wygrania sprawy w sądzie o upadłość?

Powrót