Upadłość konsumencka

• Autor wątku Autor wątku meritumks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeszcze nie można, przepisy wejdą w życie pod koniec marca.

a jezeli nie mam żadnego majątku do zlicytowania to upadłość będzie możliwa??

z tego co mi wiadomo, to z tą upadłością jedna wielka lipa, tzn. można bedzie ją ogłosić (tzn chyba sąd to musi oglosic), ale jest tyle warunków, że chyba 1 osobie na 1000 się uda
m.in. musisz tam poudowadniac, ze niesplacenie naleznosci, wierzytelnosci, kredytow, rachunkow itp, (jakkolwiek by to nie nazwac) nie bylo z twojej winy i ze nie zrobiles tego celowo itp, ze straciles prace i choc bardzo chcesz, to nie ma innej
jak masz mieszkanie to ci je wezma (czy tez nakażą sprzedac)
potem przez kilka lat nie wezmiesz kredytu,
poczytaj w necie, troche bylo o tym ostatnio, nie jestem prawnikiem, nie zaglebialem sie w to za bardzo, ale mniej wiecej tak to wyglada, w kazdym razie nieciekawie, jesli chodzi o potencjalnych cwaniaczkow, i dobrze

Jak to nie? z tego co czytałam to jeśli jest majątek, mieszkanie to będzie zlicytowane ale nie jest to warunek przy ogłoszeniu upadłości konsumenckiej, inną sprawą jest to, że trzeba będzie spłacić należności w ratach już po samym ogłoszeniu upadłości przez sąd.Moje pytanie jest takie: w jaki sposób będą liczone długi, czy będzie to należność główna powiedzmy kredytu czy plus odsetki czy też jeszcze lepiej odsetki naliczone przez firmy windykacyjne:wow:

Przy udzielaniu odpowiedzi miałem na myśli brak majątku u dłużnika, a nie brak majątku do zlicytowania.
Art. 13. 1. Sąd oddali wniosek o ogłoszenie upadłości, jeżeli majątek niewypłacalnego dłużnika nie wystarcza na zaspokojenie kosztów postępowania. (...)
Co do odsetek :
Art. 92. 1. Z masy upadłości mogą być zaspokojone odsetki od wierzytelności, należne od upadłego, za okres do dnia ogłoszenia upadłości.(...)

Bedek napisz mi na zasadzie budowy cepa- czyli prościutko, czy tzn. że jeśli dłużnik nie ma żadnego majątku to nie może ogłosić upadłości? przecież może pracować i spłacać ratalnie? myślę że gro ludzi poszło by do pracy bez strachu, że komornik zabierze im gro pensji. A co z tymi odsetkami? jeżeli długu było np. 20 tys a teraz z odsetkami już w windykacji jest tego ponad 40 tys? Dzięki za odpowiedz

Upadłość nie jest celem samym w sobie, a ma służyć zaspokojeniu wierzycieli. Postępowanie to prowadzi się wtedy, gdy jest szansa na ochronę interesów wierzycieli. Jeżeli więc majątek dłużnika nie wystarcza nawet na zaspokojenie kosztów postępowania, sąd oddali wniosek o ogłoszenie upadłości.
Sąd dokona oceny czy pobierane wynagrodzenie za pracę - wystarczy na zaspokojenie kosztów postępowania.

Co do odsetek :
Art. 342. 1. Wierzytelności i należności podlegające zaspokojeniu z funduszów masy upadłości dzieli się na następujące kategorie:

1) kategoria pierwsza - koszty postępowania upadłościowego, należności z tytułu składek na ubezpieczenie emerytalne, rentowe i chorobowe pracowników, należności ze stosunku pracy, należności rolników z tytułu umów o dostarczenie produktów z własnego gospodarstwa rolnego za ostatnie dwa lata, renty należne za wywołanie choroby, niezdolności do pracy, kalectwa lub śmierci, ciążące na upadłym zobowiązania alimentacyjne, należności powstałe wskutek czynności syndyka albo zarządcy, należności z zawartych przez upadłego przed ogłoszeniem upadłości umów wzajemnych, których wykonania żądał syndyk albo zarządca, należności z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia masy upadłości oraz należności, które powstały z czynności upadłego dokonanych za zgodą nadzorcy sądowego;

2) kategoria druga - podatki, inne daniny publiczne oraz niepodlegające zaspokojeniu w kategorii pierwszej należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne należne za ostatni rok przed datą ogłoszenia upadłości wraz z należnymi od nich odsetkami i kosztami egzekucji;

3) kategoria trzecia - inne wierzytelności, jeżeli nie podlegają zaspokojeniu w kategorii czwartej, wraz z odsetkami za ostatni rok przed datą ogłoszenia upadłości, z odszkodowaniem umownym, kosztami procesu i egzekucji;

4) kategoria czwarta - odsetki, które nie należą do wyższych kategorii w kolejności, w jakiej podlega zaspokojeniu kapitał, a także sądowe i administracyjne kary grzywny oraz należności z tytułu darowizn i zapisów.

(...)

Art. 344. Jeżeli suma przeznaczona do podziału nie wystarcza na zaspokojenie w całości wszystkich należności, należności dalszej kategorii zaspokaja się dopiero po zaspokojeniu w całości należności poprzedzającej kategorii, a gdy majątek nie wystarcza na zaspokojenie w całości wszystkich należności tej samej kategorii, należności te zaspokaja się stosunkowo do wysokości każdej z nich

Z tego co czytam to wielka lipa z tą upadłością, ten kto miał długi nie robił żadnych inwestycji na siebie, to co kupił do domu tez na kogoś żeby nie zabrał tego komornik, najczęściej praca na czarno z tych samych powodów. Pytanie: dla kogo jest ta upadłość? jeśli ktoś cokolwiek miał legalnie to dlaczego do tej pory nie zajął się tym komornik na poczet długów? wg. mnie następny bubel, nie rozwiąże to pracy na czarno i skali bezrobocia, myślałam, że dają szanse ludziom na naprawienie "szkody" . Powinni dać szanse ludziom na naprawe a z tego co widzę to dają tylko tym co mają kasę:mad:

tzn. jeśli ktoś nie ma pracy nie ma szansy żeby ogłosić upadłość????????? to bez sensu, przecież to by ich zmobilizowało do naprawienia szkody. I te 5 lat spłaty-kogo będzie stać żeby np. płacić np. po 1000 zł? powinni to rozpatrywać bardziej indywidualnie. Wszystko bez sensu

Ale te cytaty Bedek to chyba z przepisów o upadłości firmy, a nie osoby fizycznej??? Jeśli ktoś pracuje to jest kasa na pokrycie kosztów postępowania, ustawa ta nie obejmuje ludzi karanych za przestępstwa, mających zaległości podatkowe i celowo się zadłużających. Wierzyciel nie dostanie całej kwoty, ale ma przynajmniej szanse na częściową spłatę, bo w sytuacji gdy ktoś na czarno pracuje to nic na swoim dłużniku nie odzyska. Ta ustawa ma na celu wyprowadzenie ludzi z pułapki długów, nie wiem jaka będzie praktyka jej stosowania, ale taki był jej cel. Bankructwo samo w sobie oznacza niewypłacalność i brak środków na pokrycie wszystkich zobowiązań w całości.

xniewiem napisał:
Ale te cytaty Bedek to chyba z przepisów o upadłości firmy, a nie osoby fizycznej???
Ustawa z dnia 28 lutego 2003 r. – Prawo upadłościowe i naprawcze reguluje zasady wspólnego dochodzenia roszczeń wierzycieli od niewypłacalnych dłużników będących:
a) przedsiębiorcami,
b) osobami fizycznymi nieprowadzącymi działalności gospodarczej, których niewypłacalność powstała wskutek wyjątkowych i niezależnych od nich okoliczności.

Oczywiście chodzi cały czas o nowelizację.

Bedek napisał:
Z uzasadnienia do ustawy nowelizującej prawo upadłościowe i naprawcze wynika, że tak.
W przypadku upadłości konsumenckiej możliwe jest zwolnienie z kosztów (wyjątek od upadłości sanacyjnej bądź likwidacyjnej) i z zasady ma być to stosowane ze względów społecznych. Dlatego też nie ma tu zastosowania przepis art. 32 ustawy.

Poniewaz mozliwe jest rozłożenie na raty zadłużenia na okres lat pięciu, a nadto możliwe jest umorzenie świadczeń ubocznych w całości lub w części (w zależności od wniosku, decyzji sądu i wysokości tych świadczeń), możliwość ogłoszenia upadłości w przypadku braku majątku dłużnika będzie możliwa W PRAKTYCE tylko wtedy gdy długi nie będą wielkie a dłużnik będzie miał jakieś źródło dochodu.

Ostatnia edycja:
Lex'ior napisał:
Z uzasadnienia do ustawy nowelizującej prawo upadłościowe i naprawcze wynika, że tak......
No i musiałem przez Ciebie Lex'ior - przestudiować te całe uzasadnienie :mad:
Ale nie okazało się wcale że wiesz to - co ja nie wiem ;)

Jednak - z całą pewnością - nowelizacją powoduje znaczne uprzywilejowanie dłużnika.

Może napiszę inaczej: ponieważ jest mozliwe zwolnienie z kosztów i jeśli ono nastąpi, a zadłużenie będzie niewielkie i dłużnik będzie miał źródło dochodu pozwalające na spłatę zadłużenia w 5letnich ratach orzeczonych przez sąd wówczas jest mozliwe ogłoszenie upadłości bo zapewni to zaspokojenie wierzycieli, bez potrzeby likwidacji majątku.

Jeśli ktoś nie spłaci całości zobowiązań w ciągu 5 lat (lub 7 lat) to reszte sąd mu umarza. Upadłość konsumencką cieżko będzie uzyskać, ustawa jest bardzo restrykcyjna.

Jaki sąd jest właściwy dla zgłoszenia upadłości konsumenckiej?

Wydział upadłościowy właściwy, czy też po prostu wydział cywilny właściwy dla miejsca zamieszkania dłużnika?

Sąd rejonowy, Wydział Gospodarczy ds. upadłości

Powrót