upadłość konsumencka

• Autor wątku Autor wątku Gie89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gie89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Moja mama (emerytka) przez kilkanaście lat narobiła łącznie około 100 000 zł długów. Dowiedziałam się o tym niedawno, gdy okazało się, że nie ma za co kupić sobie leków czy nawet jedzenia. Mieszkamy razem w mieszkaniu tzw. lokatorskim. Wiemy, ze istnieje możliwość uzyskania własnościowego prawa do lokalu, z tym że oczywiście właścicielką byłaby moja mama. Na ten moment, razem z moją pensją i po opłaceniu wszystkich należności zostaje nam ok. 350 zł na osobę miesięcznie.
Moje pytanie jest następujące - czy jeśli ustanowimy mamę właścicielką, a następnie w akcie darowizny mieszkanie zostanie przepisane na mnie to czy może ogłosić upadłość konsumencką? Długi pokrywają w tym momencie trochę więcej niż jej emerytura, więc może istnieje coś takiego jak częściowa upadłość? Tak, aby chociaż trochę zostawało jej pieniędzy np na leki i jedzenie?
Nie chciałabym, aby przez długi mojej mamy mieszkanie przepadło, jednak nie jestem w stanie dłużej utrzymywać nas obu z mojej pensji.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gie89 napisał:
czy jeśli ustanowimy mamę właścicielką, a następnie w akcie darowizny mieszkanie zostanie przepisane na mnie to czy może ogłosić upadłość konsumencką
na chwilę obecną nawet bym o tym nie myślał niech matula spłaci te zobowiązania i dopiero myśleć nad mieszkaniem - to jest moje zdanie, inaczej skomplikujecie sobie życie nie tylko sobie a matuli w szczególności,

poza tym za dlugi matki nie jestes zobowiazana. A matka emerytka korzysta z ochrony i nie musi splacac calej emerytury.
niech matka na poczatek skorzysta z darmowej porady prawnej, trzeba przejrzec dokumenty.

Powrót