Uparty fotograf - co zrobić?

• Autor wątku Autor wątku adam_zdrojewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam_zdrojewski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Drodzy forumowicze,
zwracam się z prośbą o radę/pomoc w następującej kwestii:

Mając na uwadze prośby mojej narzeczonej, w marcu br. zwróciłem się z prośbą do fotografa, który wykonywał usługę wykonywania zdjęć na moim byłym weselu, o usunięcie zdjęć z jego portfolio (Facebook, strona) przedstawiających moją osobę. Fotograf ten, jak się później okazało, usunął tylko część zdjęć i zostawił jedno (przedstawiające nogi, ale wciąż dotyczące mojej osoby) i ponowną prośbę o usunięcie zdjęcia zignorował.
Bardzo możliwe, że zaraz po wykonaniu usługi w tamtym czasie podpisałem zgodę na publikację tych zdjęć.

Upartość fotografa w kontekście tego zdjęcia jest zaskakująca, gdyż jego portfolio zawiera setki zdjęć i co najmniej kilka o podobnym charakterze.

Prawnik z którym się kontaktowałem twierdzi, że wchodzenie do sądu nie ma sensu, bo każdy sąd odrzuci sprawę jako, że na zdjęciu osoba trzecia nie jest w stanie mnie rozpoznać.

Mając jednak na uwadze komfort psychiczny narzeczonej, a w związku z tym mój chciałbym sprawę rozwiązać.

Proszę o rady.

Pozdrawiam!

Ale o co pytasz? Czy masz prawo żądać od fotografa usunięcia zdjęcia? Jeśli podpisałeś zgodę której postanowień fotograf nie naruszył to nie, nie masz.

Jedyne rozwiązanie to rozmowa - 1. z fotografem i uzasadnienie prośby, może po ludzku posłucha; postuluję jednak ***nie na temat. mod***
Powodzenia

Ostatnią edycję dokonał moderator:
adam_zdrojewski napisał:
... zostawił jedno (przedstawiające nogi, ale wciąż dotyczące mojej osoby) i ponowną prośbę o usunięcie zdjęcia zignorował. ...
Twoje żądanie było bezpodstawne.
Nilhi napisał:
... Jeśli podpisałeś zgodę której postanowień fotograf ...
W tej sytuacji żadna zgoda nie jest potrzebna.

Ostatnia edycja:
Powrót