UPC i blokada na 3 miesiące

• Autor wątku Autor wątku resorsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

resorsky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Sz.P.

jestem prywatnym klientem UPC od kilku lat. Rutynowo po każdym okresie umownym w moim przypadku 2 lata, rozwiązuję umowę gdyż oczywistym jest,
że przez okres 2 lat ceny ulegają zmianie i mogę nabyć atrakcyjniejszą dla mnie ofertę.

Jednak tym razem zostałem poinformowany, że wraz z końcem umowy,zostaje ona automatycznie przedłużona i rozwiązując ją
to ja wypowiadam usługi UPC co jednocześnie skutkuje zablokowaniem mnie na 3 miesiące.

Moje pytanie brzmi, czy jeżeli wywiązałem się z 2 letniego okresu obowiązkowego, po tym okresie rozwiązując umowę UPC może odmówić mi świadczenia usług?
Czy jest to wewnętrzna dyspozycja firmy i czy w ogóle prawnie dostawca może odmówić mi podpisania nowej umowy, nie wykazując przy tym żadnego istotnego powodu
tylko taki, że rozwiązałem umowę z której mogłem formalnie zrezygnować.

Byłbym wdzięczny za informację w w/w sprawie lub informację gdzie mógłbym uzyskać odpowiedź na jakże nurtujące pytania.

Z góry dziękuję.

resorsky napisał:
Byłbym wdzięczny za informację w w/w sprawie lub informację gdzie mógłbym uzyskać odpowiedź na jakże nurtujące pytania.

Przeczytaj umowę i regulamin świadczenia usług, ale pierwszy raz słyszę o tym aby firma nie chciała podpisać z kimś umowy.

No właśnie też się niedawno dowiedziałem, jednak w regulaminie jest napisane tylko o karze umownej, czyli standardowo. Jadnak nic nie wspominają o tym, że nie można z nimi po takim rozwiązaniu podpisać umowy przez 3 miesiące, a jednak na infolinii jaskółki cały czas o tym świergolą. Podobno zrobili to po tym jak ludzie przywykli, że po zmianie regulaminu można umowę rozwiązać i podpisać nową na nowych warunkach, więc teraz się zabezpieczyli. Nie wiem tylko czy można od tak sobie "zbanować" kogoś na 3 miesiące. Wiem, że opiera się to na troszkę innych zasadach, bo to kwestia telekomunikacyjna, ale jednak w sklepie pani nie może mi odmówić sprzedaży produktu, chyba że alkoholowy...

Ja mam usługi z upc i również pod koniec okresu umowy wypowiadam umowę ale przed zakończeniem okresu zawsze się dogadamy co do lepszych warunkach i podpisuje nową . Ale czytałem na innym forum że stosują taki manewr że jak skończy Ci się umowa i chcesz za tydzień podpisać nową to musisz poczekać 3 miesiące . Potem jesteś znów nowy klient i dostajesz gorsze warunki niż jakbyś negocjował przed zakończeniem starej umowy .

Sent from Galaxy Note 4

tak, w Toya miałem taką samą przygodę. Skończyła mi się umowa rozwiązałem ja w celu podpisania nowej i otrzymałęm informację , że aby podpisać nową muszę odczekać 3 msc. LEcz obszedłęm to troszkę inaczej :) Jeśli umowa jest na np męża to kolejną wystarczy zawrzeć na żonę i wtedy nie mają prawa odmówić :)

Czy przypadkiem po okresie umowy nie przechodzi ona na czas nieokreślony, z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia? Może system nie pozwala im podpisać nowej umowy z klientem podczas trwania poprzedniej, w dodatku na ten sam lokal.

jasno napisane jest ze PO ROZWIĄZANIU UMOWY

Co ciekawsze ja w umowie mam napisanie, że o braku chęci przedłużenia umowy, trzeba poinformować operatora z wyprzedzeniem 7-mio dniowym. Co już kompletnie zmienia układ sił :)

Powrót