UPC/Intrum niezasadna windykacja

• Autor wątku Autor wątku ttcx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

ttcx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
prosze o pomoc w zakonczeniu niezasadnej windykacji ze strony firmy Intrum Justita, ktora wykupila niezasadny dlug od UPC Polska.

W 2008 roku UPC Polska zmienila regulamin swiadczenia uslug i w zwiazku z tym rozwiazalem z nimi umowe. Niestety zrobilem to na adres mailowy podany w informacji o zmienie regulaminu.

W 2011 odezwala sie do mnie firma Intrum, ze posiadam dlug, ktory odkupila od UPC Polska zwiazany z niezwroceniem modemu. Po krotkiej wymianie korespondencji oraz udowodnieniu, ze modem zostal przekazany nowemu wlascicielowi, a pracownik UPC nie dopelnil swoich obowiazkow podczas podpisywania nowej umowy, kontakt sie urwal.

W lutym 2014 roku, firma Intrum odezwala sie ponownie, ze nieby w 2011 roku, po przedstawieniu wszystkich dokumentow z mojej strony, UPC wyslala do nich informacje, ze dlug nie dotyczy jednak modemu, a kary za zerwanie umowy (ktora defacto sam zerwalem z zwiazku ze zmiana regulaminu przez UPC). Niestety od 2011 roku nikt nie raczyl mnie o tym poinformowac (w nagrywanych rozmowach firma Intrum miala aktualne moje dane kontaktowe).

Czy jest jaka opcja na szybki zakonczenie taj sprawy ze wskazanie niezasadnosci wierzytelnosci? Czy mozna zaskarzyc Intrum o celowe dzialanie na moja szkode i zadac odszkodowania ?

dziekuje za pomoc

Nikt nie odpowie... :)

Na początek musiałbyś udowodnić bezzasadność roszczenia przed sądem. Potem ewentualnie dochodzić roszczeń odszkodowawczych od Intrum lub UPC. Jaki efekt tego nie wiem bo nie jestem jasnowidzem. Kiedyś babka z TP wygrała odszkodowanie

Błędnie ściągali wysokie rachunki od sąsiadki, Twoje prawo, Dobra osobiste - rp.pl

Zawsze można wezwać Intrum do udokumentowania podstaw roszczenia umowy faktur itp. I jeśłi tego nie zrobią to ewentualnie spróbować pojechać po "podejrzeniu próby wyłudzenia" - czy ktoś ruszy tę sprawę też nie wiem.

http://www.eporady24.pl/pozew_do_sadu_dotyczacy_proby_wyludzenia,pytania,4,54,4441.html

Takie opcje prawne są- efekt będzie ???

Wg mnie najprościej reklamować w UPC i tam wyjaśnić sprawę. Jak przyjmą skargę/reklamacje to wycofają sprawę z intrum.

PS. wygląda na to, że poza tym dług jest przedawniony.... jak dojdzie do nakazu to można też na to się powoływać + brak istnienia wierzytelności - taką informację w formie pisemnej można ido intrum wysłać już teraz - czy pomoże znając życie nie ale będziesz miał dokument

PS. poczytaj wątki bo przewalają się na forum od dłuższego czasu....

Ostatnia edycja:
Umowy to raczej mailem się nie rozwiązuje... Skoro jednak odbyło się to w 2008 roku, to wszelkie roszczenia przedawniły się w 2011. Wszelkie działania intrum zbywasz krótkim do widzenia. Roszczenie przedawnione. W razie sprawy sądowej podniesiesz również, że nienależne. A nuż się uda. O odszkodowaniu to zapomnij, nie ma za co.
W kwestii zasadniczej, kiedy skończy się windykacja? Wtedy kiedy intrum się znudzi. I nie masz na to praktycznie żadnego wpływu.

Dziekuje za info.

A moge jeszcze podstawe prawna do przzedawnienia?

Dziekuje

Powrót