UPC - zmiana oferty programowej

• Autor wątku Autor wątku szach
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szach

Użytkownik
Odpowiedzi
73
Witam,

kilka miesięcy temu podpisałem umowę z UPC o świadczenie usług (Internet + TV) na 24 miesiące. Z Internetu jestem zadowolony, ale w kwestii TV kilka tygodni temu zmienili (UPC zmieniło) ofertę programową i nie mam już tych kanałów, na które się umawiałem w chwili podpisywania umowy. W zamian mam inne, ale to mnie nie satysfakcjonuje. Czy w związku z taką zmianą programową przysługuje mi prawo do odstąpienia od części umowy dot. usługi TV z przyczyn leżących po stronie usługodawcy?

Tutaj wykaz dostępnych kanałów w ofercie Start HD:
Było - stan na dzień 4.04.2016
Jest - stan na dzień 22.11.2016.
Różnica dotyczy ESKA TV i EDUSAT.

Z góry dziękuję za pomoc.

Przejrzałem regulamin świadczenia usług przez UPC. Oto, co wyczytałem:

Rozdział 6 VI.
Usługi Telewizji Kablowej
§ 18
[...]
2. Dostawca usług zobowiązuje się dostarczać Abonentowi Programy w liczbie nie mniejszej niż Minimalna Liczba Programów w danej Kategorii Programów objętej Umową Abonencką, posiadające cechy wskazane w opisie danej Kategorii Programów. Rodzaj oraz liczba Programów dostarczanych Abonentowi w ramach poszczególnych Kategorii Programów określana jest przez Dostawcę usług.
[...]
5. Z zastrzeżeniem ust. 2 powyżej, zastąpienie Programu przez inny Program oraz zwiększenie lub zmniejszenie liczby Programów dostarczanych w ramach danej Kategorii Programów, nie stanowi zmiany Umowy Abonenckiej. O zmianach takich Abonenci będą informowani przez powiadomienie na piśmie lub drogą elektroniczną, w tym za pomocą informacji dostarczonej za pośrednictwem odpowiedniego Dekodera, lub za pomocą stosownego komunikatu tekstowego emitowanego na ekranie odbiornika telewizyjnego, na 30 dni przed wprowadzeniem zmiany, chyba że zachowanie tego terminu nie będzie możliwe z przyczyn niezależnych od Dostawcy usług.
[...]

Czy pogrubiony fragment regulaminu nie jest klauzulą abuzywną?

Z regulaminu wynika, że UPC może dowolnie zmieniać programy (zamieniać dane programy na inne) i abonent musi to przyjąć za dobrą monetę.
Nie ma prawa sprzeciwić się zamiany CNN na TV Trwam (przykład).

Powrót