Upomnienie, nagana a świadectwo pracy ?

• Autor wątku Autor wątku piotr_sc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr_sc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam wszystkich chciałem zaczerpnąć informacji, dostałem mianowicie Zawiadomienie o wymierzeniu kary porządkowej ( upomnienie pisemne ), z tego co się orientuje to 2 upomnienie skutkuje naganą pisemną. Czy takie upomnienie badź nagana jest wpisywana do świadectwa pracy czy zostaje tylko w aktach pracownika w firmie ??? Znalazłem takiego linka odnośnie świadectwa pracy i nic nie piszą o upomnieniu czy naganie :
http://www.jobuniverse.pl/artykuly/6714.html

Ale wole się upewnić ;-)

Kolejna sprawa jeśli pracodawca będzie chciał mi dać 2 upomnienie (co skutkuje naganą) jeśli go niepodpisze to nic mi to nie da ? Bo jest to tylko zawiadomienie więc tak czy tak bedzie wpisane do akt ? Ale świadectwo pracy będe miał czyste ?

I jeszcze jedna sprawa odnośnie rozwiązania umowy o prace, umowe mam na 10 lat rozumiem że moge zaproponować pracodawcy w formie pisemnej rozwiązanie umowy za porozumieniem stron wtedy przysluguje mi 2 tyg wypowiedzenia ? A jak pracodawca nie zgodzi się za porozumieniem stron to jak moge rozwiązać umowe o prace ?

Ostatnia edycja:
To nie boisko piłkarskie gdzie druga żółta kartka równa się czerwonej.
Zgodnie z KP nie ma limitu nagan, czy upomnień, żadna kolejna kara nie implikuje konieczności nałożenia wyższej.
Kary porządkowe nie znajdują swojego odzwierciedlenia w świadectwie pracy.
Jeśli strony nie przewidziały możliwości jej rozwiązania za 2 tygodniowym wypowiedzeniem, to tylko porozumienie stron, lub rozwiązanie bez wypowiedzenia.

dzieki wielkie za ;-) informacje ;-)

Hej, odnośnie pisemnego upomnienia-drugie upomnienie nie zawsze skutkuje naganą-wszystko zależy od woli pracodawcy, poza tym pisemne upomnienie nie jest tak naprawdę karą a tylko pismem dyscyplinującym pracownika i niestety nie zostanie anulowane w aktach po roku nienagannej pracy a będzie się wlokło do końca twojej kariery w tej firmie. Nie może być natomiast ona uwzględniona w świadectwie pracy. Poza tym na naganę czy inną formę prawnej kary nie mogą być brane pod uwagę inne/wcześniejsze przewinienia-oczywiście oficjalnie, w praktyce bywa różnie.
A odnośnie wypowiedzenia przy każdej umowie o pracę która zawarta została na konkretny czas (jeżeli strony nie ustaliły inaczej) przysługuje 2 tygodniowy okres wypowiedzenia.

Powrót