upomnienie od Urzędu Skarbowego

• Autor wątku Autor wątku kaka_26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaka_26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Proszę o poradę w spawie rozlicznia PIT za 2009 rok. Sprawa wygląda nasytępująco:
03.03.2010 złozyłam w Urzędzie PIT-37, roliczałam sie wspolnie z mężem. Dwa tygodnie po złożeniu tego PITu zauwazylam ze zle go rozliczylam, poniewaz urodzilam dziecko 31.sierpnia, czyli powinnam do odlicznia ulgi wziasc pod uwag tylko 5 miesiecy, a wzielam caly rok.dnia 01.04.2010 roku zlozylam korekte. dnia 11 czerwca 2010 roku przyszlo mi upomnienie do uregulowania naleznosci PIT37... po telefonie do urzedu skarbowego dowiedzialam sie ze te upomnienie dotyczy nadplaty jaka wplynela na moje konto z PIT37. poszlam do banku i okazalo sie ze urzad przlal mi kwote 1267 zł z blenierozliczonego pitu. ja nie srawdzalam wplywow na konto i nie mialam zielonego pojecia ze ta kwota wplynela. teraz nie wiem co mam zrobic poniewaz kwota upomnienia wynosi 657.80 zł wraz z kodsztami upomnienia naliczanymi od dnia 1.05.2010. a pieniadze ktore otrzymalam z urzedu wplynely na konto 3.05.2010. czy moge napisac odwolanie od tego upomnienia?

odsetek jest niewiele, po prostu zamiast otrzymać zwrot ok 600 otrzymałaś ponad 1200 i teraz musisz zwrócić różnicę

Tak wiem tylko ja nie jestem teraz w stanie zaplacic ponad 600zl do wyznaczonego przez nich terminu, a jednak to tez jest ich wina ze zla kwote przeslali, ja nie rozumiem wiec oni wogóle nie sprawdzali mojego PIT-u? skoro nie zauwazyli blędu?

a skąd urzędnik miał wiedzieć kiedy Pani urodziła dziecko. Może Pani napisać o rozłożenie na raty.

Urzędnik miał załącznik do PIT-u 37, PIT-0... a tam jest data urodzenia dziecka i okres jaki bierzemy pod uwage przy odliczeniu.

i co Pani teraz myśli o tej całej sprawie?

od upomnienia nie można się odwołać.
Może Pani złozyc skargę na pracownika US, który popełnił błąd ale sądze że i tak będzie Pani musiał zwrócić nadpłatę.

szkoda... myslalam ze mozna sie odwolac od upomnienia. a nie wiem czy skarga cos da ;(

Tu są dwi sprawy .Rozliczenie dochodu podatnika i obowiązek poprawnego i rzetelnego jego dokonania przez zainteresowanego.
Oraz bład operatora wklepującego zeznanie do systemu. Skoro sama ani skorygowała błąd składając poprawny PIT-37 zgodnie z ordynacją podatkową powinna Pani dołączyć wniosek o przyjęcie tej korekty z informacją, że błąd został naprawiony (t.j wpłącona ta kwota , która była nadwyżką na prawidłową. Nie ma oco kopii kruszyć. Przepis OP wyzaźnie reguluje sposób zachowania.

Powrót