Uporczywe telefony od różnych firm

• Autor wątku Autor wątku KR2615
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KR2615

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Ostatnimi czasy zaobserwowałem zwiększoną ilość telefonów o równych firm. Mój obecny numer telefonu mam od ponad 5 lat. Podpisując umowy z operatorem konsekwentnie dbałem, aby nie wyrazić zgody na kontakt marketingowy oraz przetwarzanie danych osobowych. Niestety w ciągu ostatniego miesiąca odnotowuje ogromną ilość połączeń od konsultantów próbujących sprzedać mi równe rzeczy. Odpiszę tylko dwa ciekawsze przypadki.

1. Dzwoni osoba przedstawiająca się z imienia i nazwiska, z firmy X w imieniu firmy Filipiak garnki. Pytam się skąd mają mój numer. Podobno został wygenerowany przez komputer.

W związku z tym moje pytanie: czy konsultanci mają prawo dzwonić pod losowo wygenerowane numery telefonów?

2. Dzwoni koś w imieniu marki X-Y i pyta czy ma przyjemność z mieszkańcem gminy W. O dziwo wiedział, skąd jestem więc domniemuję, że nie wygenerował sobie mojego numeru telefonu tylko miał go z jakiejś bazy obejmującej również kody pocztowe. Spytałem się go, z jakiej firmy dzwoni. W odpowiedzi podał tylko markę jaką reprezentuje. I tutaj nasunął mi się szereg pytań: czy osoba która dzwoni nie ma obowiązku powiedzieć dla kogo pracuje, kto jest administratorem danych osobowych i w jaki sposób je pozyskała? Czy ja mam prawo ubiegać się o wykreślenie moich danych z takiej bazy danych?

Dodam, że druga firma dzwoniła kilka razy tego samego dnia, aczkolwiek może to być wina tego, że posiadam kilka numerów telefonów, wszystkie odbieram fizycznie na tym samym aparacie, także nie wiem, czy nie dzwoniła też pod inne numery. Dopiero, gdy postraszyłem GIODO telefony od tej firmy umilkły.

Reasumując, jakie mam prawa jako osoba do której dzwoni taki telemarketer i jakie on ma obowiązki wobec mnie?

Domyślam się, że jakimś cudem ktoś sprzedał moje dane lub mu je wykradziono. Jak moge dojść do tego od kogo one wyciekły i co mogę od takiej osoby wymagać?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Niestety nie znalazłem w tej publikacji ani jednej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania

Mam ten sam problem. Odbieram około 3 telefony dziennie od naciągaczy i oszustów. Właśnie zapraszają mnie na pokazy garnków, pościeli, próbują wysyłać darmowe staniki, okulary, próbują wcisnąć nową umowę na gaz, telefon - NETIA itp itd. Trwa to już około roku. Nic nie da się zrobić. Mam już tego serdecznie dość ale numer służy mi do pracy i nie mogę go zmienić. To że numer wylosował komputer to jedna wielka bajka. Wszystkie te firmy mają numer z jednego źródła ponieważ przez ten czas udało mi się to od nich wyciągnąć i nie mają moich prawdziwych danych tylko dane (chyba) byłego właściciela numeru.

U mnie - pomogło poinformowanie konsultanta, że nie mieszkam już w mieście X, tylko przeprowadziłem się właśnie do Szczebrzeszyna.

Miła pani w słuchawce odnotowała tę informację, i powiedziała, że zadzwonią, jak będą robić pokaz garnków w Szczebrzeszynie.

Od tej pory telefony się skończyły....

Powrót