Upoważnienie do konta a spadek

• Autor wątku Autor wątku Jan 14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jan 14

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Proszę o informację/ poradę w następującej kwestii. Kilka lat temu zostałem upoważniony do konta krewnej osoby. W przypadku choroby krewnej osoby miałem z w/w konta wypłacić pieniądze i je zachować. Tak też uczyniłem. Osoba ta kilka dni później zmarła. Czy wypłacone pieniądze są przedmiotem spadku i będą dzielone pomiędzy innych spadkobierców?

A co znaczy konkretnie w tym przypadku "wypłacić pieniądze i je zachować"? Zachować w posiadaniu dla siebie? Zachować w stanie niezmienionym do podziału między spadkobierców? Jesteś jednym ze spadkobierców? Był testament?

212121gość napisał:
A co znaczy konkretnie w tym przypadku "wypłacić pieniądze i je zachować"? Zachować w posiadaniu dla siebie? Zachować w stanie niezmienionym do podziału między spadkobierców? Jesteś jednym ze spadkobierców? Był testament?
W przypadku choroby krewnej osoby, pieniądze wypłacić i zachować dla siebie. Testament nie obejmował tych pieniedzy

Oczywiście. Np. spadkobiercy mogą żądać okazania upoważnienia, by zbadać zakres umocowania i czy nie został on przekroczony a pieniądze nie zostały przywłaszczone. Być może spadkobiercy będą chcieli wystąpić o zachowek. Generalnie scenariuszy jest wiele.

Powrót