Upoważnienie obcej osoby ??

• Autor wątku Autor wątku EwelinaZabrze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EwelinaZabrze

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich forumowiczów.

Mam poważny problem, otóż mój znajomy został skazany, i odbywa karę pozbawienia wolności. Jednak zostały mu do załatwienia pewne sprawy sądowe, przede wszystkim spłata kosztów sadowych z poprzedniego postępowania. Nie ma on żadnej rodziny, która mogła by się tym zająć, a ja jestem dla niego obcą osobą - nie spokrewnioną w żaden sposób. Czy jest jakakolwiek możliwość, aby upoważnił mnie do załatwiania swoich spraw w sądzie ?? Tzn, nie ma on żadnych spraw w toku, chodzi tylko o wgląd w sygnatury akt, wyroki oraz składanie podań - np. o rozłożenie na raty kosztów itp.

Za każdą pomoc z góry dziękuję, oraz pozdrawiam.

Z poważaniem :

Ewelina

Dziękuję za odpowiedź.

W takim razie, mam jeszcze jedno pytanie. Szukałam w internecie jakichś wzorów takich upoważnień, jednak są one albo płatne, albo są to wzory pełnomocnictw ogólnych. Gdyby ktoś byłby mnie w stanie nakierować, w jaki sposób mam napisać to upoważnienie, to byłabym niesamowicie wdzięczna.

Jeszcze raz z góry dziękuję, i pozdrawiam.

Ewelina

UPOWAŻNIENIE
Ja, posiadający numer PESEL ...................
upoważniam Panią / Pana ................ do ............................

Miejscowość, data
Podpis

Czasami wymagane jest upoważnienie sporządzone w obecności notariusza, wtedy trzeba taką osobę przyprowadzić do ZK/AŚ.

Akte napisał:
Czasami wymagane jest upoważnienie sporządzone w obecności notariusza, wtedy trzeba taką osobę przyprowadzić do ZK/AŚ.

Dzięki wielkie. W takim razie ostatnie pytanie, i już nie zawracam wam głowy.

Czy do upoważnienia do wglądu w akta sądowe, oraz reprezentowanie w sprawie spłaty należności sądowej, będzie potrzebny notariusz ?? Pytam, ponieważ po prostu nie stać mnie na takowego ??

Najlepiej by było gdybyś zrobiła najpierw rozeznanie w danych miejscach czy na podstawie zwykłego upoważnienia będziesz mogła dowiedzieć się tego i tego..., a dopiero później niech osadzony sporządzi odpowiednie pismo.

również należy dodać

.... upoważniam Panią Ewelinę legitymującą się dowodem osobistym o numerze AB 123456 wydanym przez Ble Ble o numerze Pesel zamieszkałą w Zabrzu 13, 01-234 Zabrze.

Dodatkowo potwierdzenie własnoręczności podpisu na dokumencie, złożonym przy wychowawcy z jego pieczątką i podpisem.

Poza tym wypadalo by podac do czego sie upowaznia dana osobe.

Ostatnia edycja:
Powrót