Uprawnienia do pracy w przedszkolu

• Autor wątku Autor wątku kaaas.pol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaaas.pol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Moje pytanie dotyczące pracy w przedszkolu, w czerwcu 2016r. ukończyłam licencjat z Filologii Polskiej. Studia o spacjalności język polski, że specjalizacją nauczycielską. Na studiach odbyłam 150godzin praktyki pedagogicznej ( w tym 30 godzin ogolnopedagogicznej), obecnie kontynuuję studia magisterskie, na kierunku Wychowanie Przedszkolne i Wczesnoszkolnej. Od miesiąca pracuję w prywatnym przedszkolu, na stanowisku pomoc przedszkolna. Usłyszałam od dyrektora placówki, że bez tytułu magistra, nie posiadam kwalifikacji do pracy z dziećmi. Tu pojawia się moje pytanie, w suplemencie jest zapisane " Posiadane kwalifikacje oraz uprawnienia zawodowe: uzyskany dyplom oraz tytuł zawodowy licencjata(j. polskiego) uprawnienia do zatrudnienia na stanowisku nauczyciela języka polskiego w szkołach podstawowych oraz podjęcia różnych form pracy pozalekcyjne." Dlaczego nie mam możliwości, do pozostawiania sama z dziećmi w wieku przedszkolnym, jeśli mam uprawnienia do nauczania języka polskiego? Czy dopiero po ukończeniu studiów magisterskich, mogę pozostawać sama z dziećmi oraz prowadzić zajęcia dydaktyczne?

kaaas.pol napisał:
Usłyszałam od dyrektora placówki, że bez tytułu magistra, nie posiadam kwalifikacji do pracy z dziećmi.
A dlaczego pan dyrektor tak uważa - nieh poda podstawę prawną, sprawdzimy i zobaczymy.
W obecnej chwili w zwiazku z reformą (prawo oświatowe/karta nauczyciela i ustawa o systemie oświaty)...jest chaos.

HenRab napisał:
W obecnej chwili w zwiazku z reformą (prawo oświatowe/karta nauczyciela i ustawa o systemie oświaty)...jest chaos.
i może się zdarzyć, niestety, błąd w suplemencie.

Powrót