Uprawnienia kombatanckie a śmierć strony?

• Autor wątku Autor wątku mona255
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mona255

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Interesuje mnie następująca sytuacja:
Kowalski złożył wniosek o przyznanie uprawnień kombatanckich i przed zakończeniem postępowania zmarł. Po jego śmierci została wydana decyzja administracyjna odmawiająca przyznania uprawnień. Decyzja wysłana została na adres domowy i pismo odebrała żona nie informując listonosza o jego śmierci. Czy decyzja jest ważna i czy doręczono ją skutecznie? Dziękuję za odp :)(

Nie ... to pytanie dotyczy ojca mojej koleżanki a że tak się wyraziłam, że to wniosek to takie zboczenie prawnicze ;), nie wiem czy to wniosek czy co tam się składa przy tych uprawnieniach kombatanckich?Znam tą sytuację z jej powierzchownej relacji
Ale możemy go przenieść w miejsce z kazusami :)

organ powinien ustalić następców prawnych i do tego czasu zawiesić postępowanie

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/BBC8BEF954

Skoro w dacie wydawania decyzji nie żyło dwoje jej adresatów a postępowanie toczyło się wobec osób zmarłych to były podstawy do przyjęcia, iż decyzje obu instancji wydano z rażącym naruszeniem prawa, albowiem jest oczywiste, iż wobec osoby zmarłej nie można wydać decyzji administracyjnej, regulującej jej prawa czy obowiązki (zob. m. in. wyrok NSA z 24 listopada 2010 r., sygn. akt I OSK 147/10, lex nr 745035).

Ostatnia edycja:
dziękuję za odpowiedz :)

Powrót