uprawnienia osoby wykonującej zawód kosmetyczki

• Autor wątku Autor wątku piotrd84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrd84

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Czy osoba wykonująca zawód kosmetyczki musi posiadać dyplom ukończenia szkoły? A może ukończenie zwykłych kursów wystarcza? Co jeśli się niczego nie ma (jakaś grzywna?)?
Prosiłbym uprzejmie o podanie odpowiednich przepisów :)

Pytam bo żona mnie gnębi, że gabinety sobie prowadzą kobiety po kursach i ona też chce JUŻ otworzyć (będzie na 3 roku studiów od października) :)
Proszę o odpowiedź jesli ktoś ma pojęcie (bez sugestii żeby poczekała jeszcze rok jak dostanie licencjat). Żona nie chce czekac bo rynek się zapycha a ona doświadczenie już ma - pracowała ponad rok w salonie. Rynek sam wykrusza lewych fachowców, zadowolony klient przyprowadzi 3 a niezadowolony odstraszy 10 :)
Dla mnie to troche niezrozumiałe bo ustawa o rzemiośle odwołuje się do uchylonej ustawy (prawo działalności gospodarczej). Jeśli by "uznać", że chodzi w niej teraz o ustawę o swobodzie działalności gospodarczej to tam w art. 19 jest mowa o obowiązku posiadaniu odpowiednich uprawnień zawodowych.
Natomiast kosmetyczka wedlug ustawy o rzemiośle jest rzemieślnikiem ALE w art. 3 ust. 1 ustawy pisze tylko o dowodach kwalifikacji zawodowych. Nie piszę natomiast że dowody kwalifikacji zawodowych są niezbędne do prowadzenia we własnym imieniu działalności.

Trudno mi postawić znak równości między obowiązkiem posiadania uprawnień zawodowych z SwobGospU a określeniem "dowód kwalifikacji zawodowych" z ustawy o rzemiośle. A czemu trudno? Bo ustawa o rzemiośle mówi tylko co jest dowodem kwalifikacji a nie że ten dowód jest obowiązkowy/wymagany do tej działalności. Według mnie oznacza to tylko dowód że jest się "wykwalifikowanym rzemieślnikiem ;)". Nawet więc jeśli uznać że dowód kwalifikacji oznacza uprawnienia zawodowe (a przecież nie musi) to i tak nie widzę nigdzie tego "obowiązku" w ustawie o rzemiośle, o którym mowa w 19 SwobGospU.
A może źle szukam lub tam gdzieś ten obowiązek miumknał? Proszę o wyrozumiałość i pomoc kogoś obytego w tych tematach.

Gabinet kosmetyczny może otworzyć kominiarz, byleby zatrudniał osoby z kwalifikacjami.

:) To proszę zatrudnić kogoś, kto nie ma zielonego pojęcia o tym co ma robić (czyli nie ma kwalifikacji), ciekawe czy taki zakład długo będzie prosperował? Miesiąc, dwa.
Kwalifikacje zawodowe - rozumiane są jako zestaw wiedzy i umiejętności wymaganych do realizacji składowych zadań zawodowych (w wybranej specjalności).
Natomiast ja nie pisałem w jaki sposób te kwalifikacje mają być zdobyte.
Kwalifikacje można uzyskać nie tylko w ramach systemu szkolnego. Kwalifikacje mogą być i często są nabywane w ramach systemu kursowego lub poprzez praktykę. Ja i nie tylko ja, bardziej cenię dobrego praktyka, niż niejednego teoretyka.
Osobiście uważam, że zawód kosmetyczki, masażystki, powinny wykonywać osoby legitymujące się odpowiednią wiedzą. Stosując nieodpowiednie preparaty można spowodować nieodwracalne zmiany skórne.
Chociaż.... w dawnych czasach kowale i fryzjerzy wyrywali zęby i podobno ludzie to przeżyli :evil:

Odpowiadając Panu krótko - nic nie stoi na przeszkodzie, aby żona w ramach działalności gospodarczej uruchomiła zakład kosmetyczny :). Gdyby była osobą bezrobotną, to mogłaby starać się o środki z urzędu pracy.

W 100% z Panem się zgadzam. Żona od ponad roku zdobywa praktykę a wiedzę od 2 lat więc sobie poradzi. Ma też swoje stałe klientki tzn. takie które przychodzą do salonu tylko dla niej więc raczej jest ok - one pójdą za nią :P

Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuje za rozwianie wątpliwości. :)

Jak założyć działalność gospodarczą omawialiśmy kilkakrotnie na forum.

Powrót