Uprawnienia pedagogiczne

• Autor wątku Autor wątku ewcia1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewcia1

Dzień Dobry. Zwracam się z prośbą o udzielenie mi informacji czy po odbytych studiach posiadam przygotowanie pedagogiczne. Chciałabym teraz rozpocząć studia podyplomowe na kierunku edukacja wczesnoszkolna i zintegrowana. pani w sekretariacie zapytała czy posiadam uprawnienia pedagogiczne. Byłam przekonana ,że tak ale pani kazała się dowiedzieć. Na uczelni pani w dziekanacie nie potrafiła odpowiedzieć na pytanie. prosiła o wysłanie pisma- oczywiście zrobię to w najbliższym czasie ale chciałabym wiedzieć bo to dla mnie ważne. Chciałabym pracować w przedszkolu jako wychowawca.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 marca 2009 roku, przez przygotowanie pedagogiczne należy rozumieć nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu psychologii,
pedagogiki i dydaktyki szczegółowej, nauczanych w wymiarze nie mniejszym niż 270 godzin w powiązaniu
z kierunkiem (specjalnością) kształcenia oraz pozytywnie ocenioną praktyką pedagogiczną – w wymiarze nie mniejszym
niż 150 godzin; w przypadku nauczycieli praktycznej nauki zawodu niezbędny wymiar zajęć z zakresu przygotowania
pedagogicznego wynosi nie mniej niż 150 godzin; o posiadaniu przygotowania pedagogicznego świadczy
dyplom ukończenia studiów lub inny dokument wydany przez uczelnię, dyplom ukończenia zakładu kształcenia nauczycieli
lub świadectwo ukończenia kursu kwalifikacyjnego.

Podsumowując, jeżeli Twoje poprzednie studia miały specjalność kształcenia (nauczycielską) (np. nauczyciel języka angielskiego), odbyłaś praktykę w określonym powyżej wymiarze godzin i posiadasz dyplom ukończenia studiów - posiadasz uprawnienia pedagogiczne.

Powrót