Uprawnienia prawnuczka do części spadku lub zachowku

• Autor wątku Autor wątku CzujnyWawa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

CzujnyWawa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam
Mam pytanie. W ubiegłym roku umarł mój dziadek pozostawiając w spadku dość kosztowne mieszkanie. Przed śmiercią sporządził testament w którym uzasadnił wydziedziczenie mnie i mojego ojca. Odbyła się rozprawa spadkowa na której zapadło postanowienie o przyznanie spadku w dwóch równych częściach dwom siostrom zmarłego. Zanim dziadek zmarł, na świecie był już mój syn czyli prawnuczek zmarłego. Czy mimo wydziedziczenia mnie i mojego ojca cokolwiek należy się mojemy synkowi?

Kc stanowi:
[lex:1gj2p4fm]Art. 1011. Zstępni wydziedziczonego zstępnego są uprawnieni do zachowku, chociażby przeżył on spadkodawcę.[/lex:1gj2p4fm]
Z czego wynika - moim zdaniem - że prawnukowi należy się zachowek.
Liczba mnoga (zstępni) oznacza, że wszyscy potomkowie po np. wydziedziczonym synu (wnuki, prawnuki, praprawnuki........etc.) są uprawnieni do zachowku.
Ponieważ wydziedziczony jest syn i wnuk, to następni potomkowie są uprawnieni dalej.
Tak ja to odczytuję.

Jesli prawnuczek zył w momencie smierci spadkodawcy to jak najbardziej bedzie mu przyslugiwal zachowek w takiej wysokosci w jakiej przyslugiwalby jego ojcu ojca (synowi spadkodawcy)

[lex:a42enu77]Jesli prawnuczek zył w momencie smierci spadkodawcy [/lex:a42enu77]Mało tego, nawet poczęty - a nie narodzony - już jest spadkobiercą.
Dura lex pisanie o tym jest potwierdzaniem oczywistości, bo jak może być spadkobiercą ktoś kogo nie ma, to Primo :P
Secundo, chyba pisanie o czymś takim jest niestosowne, bo autor nawet nie wspomniał o takowej sytuacji. Brrrrrrrr.
Kc stanowi:
[lex:a42enu77]Art. 927. § 1. Nie może być spadkobiercą osoba fizyczna, która nie żyje w chwili otwarcia spadku, ani osoba prawna, która w tym czasie nie istnieje.
§ 2. Jednakże dziecko w chwili otwarcia spadku już poczęte może być spadkobiercą, jeżeli urodzi się żywe.[/lex:a42enu77]

Powrót