Uprawnienia Straży Miejskiej (+cosik o policji)

• Autor wątku Autor wątku Asbestos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asbestos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Odnośnie tematu, nie chodzi mi o fotoradary, popularny ostatnio temat, lecz o ogolne uprawnienia. Czy mogą one się różnić w różnych miastach? Trudno mi się doszukać jakiegoś dobrego źródła, a bardzo mnie interesują ostatnio, szczególnie z zakresu co straż miejska może mi zrobić, czy może wejść do mnie do domu, pod jakimi warunkami, czy może mi dać mandat za coś czy raczej może tylko udzielić pouczenia.
Bardzo podobne pytania mam odnośnie policji, czy może mi ot tak wejść do domu, czy może mnie ot tak przeszukać, czy policjant może wydać niejako swój wyrok na mnie i np. tylko mnie upomnieć, spisać i dać pouczenie lub odrazu aresztować? Ostatnio miałem parę spotkań z miłymi Panami, raz tylko mnie spisali i byli bardzo mili i ogólnie wyrozumiali, drugim razem nieco mniej mili i udzielili mi pouczenia oraz hm, zażadali opuszczenia mieszkania przyjaciela.
Za jakiekolwiek wskazówki jestem bardzo wdzięczny, linki do odpowiedniach art'ów czy coś w tym stylu.
Dzięki!

O uprawnieniach straży miejskiej proszę poczytać sobie:
http://www.strazmiejska.waw.pl/index.ph ... &Itemid=30

Co do uprawnień Policji to głównymi aktami prawnymi regulującymi zakres jej działania jest:
- Ustawa o Policji
- Kodeks postępowania karnego
- Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia
oraz cała masa rozporządzeń, z których niektóre są pod tym linkiem:
http://www.strazmiejska.waw.pl/index.ph ... &Itemid=30

Generalnie: ani policja, ani straż miejsca nie wykonują czynności "bo mam taki kaprys".
Popełniając wykroczenie, policjant lub strażnik miejski może Pana pouczyć, zastosować postępowanie mandatowe lub skierować wniosek o ukaranie do sądu grodzkiego.
Dalej - Policja nie aresztuje. Policja może co najwyżej zatrzymać człowieka w ściśle określonych prawem przypadkach i okolicznościach. Zastosować tymczasowe aresztowanie może TYLKO I WYŁĄCZNIE sąd.

Pytanie, czy straż miejska może wystawiać mandat za złe parkowanie ? ? ? Ustawa prawo o ruchu drogowym daje straży miejskiej jedynie możliwość przemieszczania lub usuwania pojazdów, a mandaty nakładają strażnicy na podstawie rozporządzenia ministra spraw wewnętrznych i administracji ((Dz.U. z 2003 r. nr 14, poz. 144 ze zm.). Mój znajomy dostał mandat za złe parkowanie, przyjął go... Moje pytanie jest następujące... Czy jest szansa i sens pisania odwołania od takowego mandatu z takim właśnie uzasadnieniem?

[cytat="adam.h"]Pytanie, czy straż miejska może wystawiać mandat za złe parkowanie ? ? ? [/cytat]
Może.

podstawą winna byc ustawa a nie rozporzadzenie

[cytat="calineczka68"]podstawą winna byc ustawa a nie rozporzadzenie[/cytat]

I tak i nie.
Ustawa kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia:
[cytat:28gwabcs] Art. 95. §1. Postępowanie mandatowe prowadzi Policja, a inne organy, gdy przepis szczególny tak stanowi.
(...)
§4. Jeżeli uprawnienie dla funkcjonariuszy określonego organu do nakładania grzywien wynika z innej ustawy, a ustawa ta nie określa wykroczeń, do których stosuje się postępowanie mandatowe, zakres wykroczeń, za które można nałożyć grzywnę w drodze mandatu karnego, określi, w drodze rozporządzenia, właściwy minister, w porozumieniu z Ministrem Sprawiedliwości, mając na względzie konieczność zapewnienia szybkiej reakcji na fakt popełnienia wykroczenia, a także potrzebę należytej ochrony dóbr szczególnie narażonych na naruszenia ze strony sprawców wykroczeń. Rozporządzenie to określa jednocześnie warunki i sposób wydawania upoważnień do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego. [/cytat:28gwabcs]

Czy więc moga nakładać mandaty za wykroczenia w ruchu drogowym?
Np.za brak zapietych pasów bezpieczeństwa.

Nie można, bo do kontroli ruchu uprawniona jest tylko i wyłącznie policja, mówi o tym ustawa prawo o ruchu drogowym. Natomiast straż miejska działa na podstawie rozporządzenia ministra, które jest wadliwe prawnie... Moim skromnym zdaniem. Pozostaje tylko kwestia uznania sądu grodzkiego, kiedy nie przyjmiemy mandatu... a tu mamy chyba 50% szans, póki nie doczekamy się orzeczenia TK (tak jak w przypadku fotoradarów). Ale to tylko takie moje rozważania.

[cytat="adam.h"]Nie można, bo do kontroli ruchu uprawniona jest tylko i wyłącznie policja, mówi o tym ustawa prawo o ruchu drogowym. [/cytat]
Jest Pan w błędzie.
Owszem, Straż Miejska nie może zatrzymać pojazdu będącego w ruchu do kontroli drogowej. Może za to przeprowadzić kontrolę pojazdu który jest zaparkowany.
Dlatego też mogą wystawiać mandaty za złe parkowanie.
Co zaś do sytuacji związanej z pasami, to jeśli kierujący zatrzyma się (np pod sklepem), a jest tam strażnik miejski i widząc popełnione wykroczenie podejmie interwencję ma pełne prawo wystawić mandat.

Na marginesie pozostaje jeszcze kwestia kiedy radiowozem straży miejskiej jeździ patrol mieszany tj. policjant i strażnik miejski.
Patrol taki (z uwagi na obecność policjanta) ma pełne prawo zatrzymywania kierowców w ruchu drogowym, i wystawiania mandatów za wykroczenia w ruchu drogowym.

Tak, co do patroli mieszanych zgadzam się w pełni i przyznam się, że popieram tą inicjatywę w pełni... bo to dwa razy więcej skutecznych patroli z pełnymi uprawnieniami na ulicach.
Nie uważam się za wszechwiedzącego, dlatego napisałem post... Ale mimo wszystko jest to sprawa kontrowersyjna... Z tego co słyszałem MSWiA ma zająć się tworzeniem jakichś nowelizacji mających ukonkretnić i nadać więcej uprawnień strażom gminnym.

Powrót