Uprawnienia unijne na wózki widłowe

• Autor wątku Autor wątku szmatka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szmatka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.

To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.
Chciałabym dowiedzieć się jak to jest z tymi uprawnieniami? Mój mąż chce wyjechać do Niemiec do pracy. Posiada uprawnienia już od dziesięciu lat. No właśnie - i tu pojawia się problem. Czy one będą tam ważne, czu MUSI mieć Unijne uprawnienia ? Jeśli tak, to czy jest taka możliwość, aby po prostu je uaktualnił? Przecież pracuje jako wózkowy w kraju tyle lat, a Polska to też Unia? Przepisy powinny być chyba spójne w tej kwestii ?

Cześć kotuś, no to jedziemy z tym koksem;)
Z tymi uprawnieniami na wózki widłowe jest tak: Nie ma czegoś takiego jak UNIJNE UPRAWNIENIA NA WÓZKI WIDŁOWE!- tego jestem pewien na 100%
Każdy kraj wystawia własne zaświadczenia i przepisy jak chcesz wiedzieć nie są niestety spójne w tej kwestii. Ja też wyjechałem do Anglii na wózki z polskimi uprawnieniami i okazało się że są one tam nic nie warte. W Anglii jeżeli masz uprawnienia polskie to robisz sobie tzw. "refreshment" czyli nie cały kurs tylko przeszkolenie 1-2 dzienne, bo Angole też chcą sobie zarobić, a jedna firma powiedziała mi, że jak ktoś ma polskie uprawnienia i będzie wypadek, to firmie ubezpieczyciel nie wypłaci kasy. Teraz również jestem w Niemczech, oczywiście mogą honorować polskie uprawnienia, ale to zależy od widzimisię pracodawcy(moje w tym przypadku wystarczyły). Moi kumple także w większości przypadków także nie mieli kłopotów z pracą posiadając polskie uprawnienia. Agencje pracy w Polsce rekrutujące ludzi do pracy w Niemczech nie wnikają, czy uprawnienia są niemieckie czy polskie, ważne aby były i dopiero niestety na miejscu okaże się, czy może na swoich uprawnieniach wykonywać pracę.
Najlepiej gdyby twój mąż poszukał na necie hasła uprawnienia na wózki widłowe w Niemczech, podejrzewam że znajdzie analogiczną możliwość jak "refreshment" w Anglii, to nie kosztuje wielkich pieniędzy, a każdy niemiecki pracodawca lepiej na takie uprawnienia patrzy. To tyle ile ci(wam) mogę doradzić.
P.S. Tak na wszelki wypadek dobrze bym radziłbym, aby mąż przetłumaczył te swoje uprawnienia, ja na szczęście to zrobiłem
Pozdr.

Powrót