Uprawomocnienie nakazu w EPU - co dalej? Komornik? Firma windykacyjna?

• Autor wątku Autor wątku mes500
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mes500

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

prowadzę działalność gosp. i wystawiłem fakturę, która nie została opłacona przez kontrahenta (ma on na dzień dzisiejszy zawieszoną działalność), złożyłem wniosek do e-sądu (EPU) i nakaz zapłaty został uprawomocniony.

Na tej podstawie mogę składać wniosek do komornika i tutaj pytania:

1. Czytałem, że komornik może zażądać wpłaty zaliczki na poczet windykacji należności - no właśnie jakie mogą być to kwoty? Bo kwota niezapłaconej faktury wynosi 800 zł

2. Komornika wybierać najlepiej z okolic miejsca zameldowania dłużnika?

3. Nie wiele wiem o dłużniku - dane personalne i adres, który też nie jestem pewny czy jest aktualny.. czy uważacie, że szanse skutecznej windykacji przez komornika w takiej sytuacji są duże? Czy może lepiej przez firmę windykacyjną?

Złóż wniosek do komornika przez EPU

No chyba tak zrobię :)

Jakby jednak ktoś mógł odpowiedzieć na zadane przeze mnie wyżej pytania/udzielić wskazówek to będę wdzięczny

mes500 napisał:
Czytałem, że komornik może zażądać wpłaty zaliczki na poczet windykacji należności - no właśnie jakie mogą być to kwoty? Bo kwota niezapłaconej faktury wynosi 800 zł
Podstawowa zaliczka, wraz z zaliczką na ZUS, US i koszty korespondencji powinna zamknąć się w kwocie 150 zł. Więcej nie płać.
mes500 napisał:
Komornika wybierać najlepiej z okolic miejsca zameldowania dłużnika?
Jeśli nie masz żadnego znanego Ci komornika, to oczywiście najlepiej wybrać takiego, który będzie miał blisko do dłużnika (chodzi oczywiście o adres zamieszkania, nie zameldowania - jeśli te adresy są różne). Warto zadzwonić wcześniej do komornika i dowiedzieć się, czy ma system OGNIVO (naprawdę nie wszyscy jeszcze opłacają dostęp do tego systemu). Jak nie ma, niech spada, dzwoń do innego.
mes500 napisał:
Nie wiele wiem o dłużniku
Komornik pozbiera informacje (na Twój wniosek).

Ok, dzięki za przydatne informacje, jakby ktoś miał jeszcze jakieś wskazówki to proszę pisać :)

Powrót