Uprawomocnienie postanowienia o stwierdzenie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku Monicja1972
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monicja1972

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witajcie
Pytam w imieniu koleżanki, która wczoraj czy przedwczoraj się dowiedziała, że minął jej termin złożenia SD-3 (dla osób obcych), ponieważ postanowienie dotyczące nabycia spadku na podstawie testamentu uprawomocniło się po tygodniu a nie - jak była przekonana po trzech (w portalu sądowym nadal nie ma nic na ten temat ale nie wiem czy powinno być). Znajomy prawnik twierdzi, że musiało być antydatowane ale dlaczego to nie bardzo rozumiem, bo uczestnicy na sprawie nie zrzekli się terminu do wniesienia o sporządzenie uzasadnienia a w protokole z odczytania jest informacja o pouczeniu do prawie do apelacji.
Pytanie zasadnicze: czy tak szybka data uprawomocnienia jest zgodna z prawem? Jeśli jest to na jakiej podstawie a jeśli nie to czy można coś z tym zrobić? Tak, czytałam na forum, że błędna pieczątka jest ważniejsza ale zastanawiam się czy - jeśli są jakieś możliwości "odwołania" - nie byłoby to pomocne w ewentualnym przyszłym sporze z US.

Znajomy prawnik też mówił, że po 21 dniach? A w pracy zawodowej ma kontakt z sądem? Bo nie wszyscy prawnicy chodzą do sądu i są na bieżąco z regulacjami kpc.

Może ktoś mądrzejszy wyprowadzi mnie z błędu, ale moim zdaniem po nowelizacji kpc z 2019 roku (wiadomo której) postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku może uprawomocnić się już po 7 dniach z uwagi na konieczność złożenia wniosku o uzasadnienie. Już nie ma opcji złożenia apelacji wprost, musi być ona poprzedzona wnioskiem o uzasadnienie, stąd jeżeli osoba nie złoży wniosku o uzasadnienie to nie ma możliwości złożenia apelacji. W takiej sytuacji orzeczenie uprawomocnia się po upływie terminu do złożenia wniosku o uzasadnienie orzeczenia - właśnie po 7 dniach.

Dokładnie tak jak lurika pisze.

Widzę, że nie ma nadziei, kara i odsetki pewne.
Dzięki za odpowiedzi.

Powrót