uprawomocnienie testamentu-prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku zyzzia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zyzzia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.. bardzo prosze o pomoc mam kilka pytan ktore nie pozwalaja mi spac ;)
Moi dziadkowie posiadaja troche ziemi-działki,lasy,dom. Dziadek umarl i zostawil testament babci.Babcia(zyje) zapisala swój na brudno.Ma 4 dzieci z czego jedno mieszka w szwecji..I chcemy aby zrobila to jak najszybciej zeby po smierci nie bylo problemow.zwlaszcza ze nie jestem w stanie nic zalatwic z ziemia gdyz jest podzielona na babcie i 4 dzieci ...
i teraz takie pytania
1.co jest potrzebne aby babcia doprowadzila testamenty.. za zycia ?abym mogla byc juz wlascicielka ziemi i cos na niej zrobic// napewno coz zwiazane z notariuszem?
2.Czy do tego jest potrzebna ciotka ktora mieszka w szwecji i nie ma czasu na nic ? :( czy jak babcia zyje to nie?
3. jakie dokumenty poza testamentami sa potrzebne do uprawomocnienia?
4. jakie sa oplaty notarialne - w przyblizeniu za zapis?

Bardzo prosze o jakiekolwiek informacje.. bo wszystkie posty dotycza testamentow po smierci :(
bardzo dziekuje z góry ... zrobicie doooobry uczynek :) pozdrawiam
Gabriela

było 10 razy w ciągu ostatniego tygodnia, trzeba poszukać

Ok. przegladnelam 12 stron.. naczytalam sie wszystkiego ,ale informacji nie znalazlam.. Bardzo prosze kogos cierpliwego aby mi pomogl ..jest to bardzo wazne dla mnie..
Sa 2 testamenty.. babci i dziadka.. dziadek nie zyje .. chcemy to za zycia babci uprawomocnic.. gdzie mam isc? co zrobic? jakie dokumenty zlozyc? i czy jest potrzebna osobiscie osoba mieszkajaca za granica..
Bardzo prosze kogos wyrozumialego o jakakolwiek pomoc

pisze to co dwa dni;p, dziwne że nie można znaleźć;

1. dziadek zmarł, więc po nim dziedziczą osoby wskazane w testamencie;
2. babcia żyje, więc po niej nikt nie dziedziczy

1a. wniosek do sadu o stwierdzenie nabycia spadku po zmarłym dziadku, połączony z wnioskiem o otwarcie testamentu po dziadku, dołączyć należy akt zgonu dziadka i mimo wszystko akty urodzenia dzieci i sp[adkobierców testamentowych (sąd i tak pewnie wezwie, bo nie zauważy, że to testament); wskazuje się również adresy wszystkich spadkobierców, którzy by dziedziczyli z ustawy, gdyby nie było testamentu;
1b. ten co jest za granicą pisze do Sądu pismo, w którego treści ustanawia tzw. kuratora do doręczeń w kraju, wypowiada się co do stanowiska w srawie, czyli czego chce, czy uznaje wniosek, czy nie; pismo takie może wysłać już wcześniej i złożyć pełnomocnictwo do reprezentowania go w sprawie, czy cokolwiek, jak sądowi się nie będzie podobało, to wezwie do uzupełneinia albo innych czynności

bardzo dziekuje Panie Rafale..
myślalam ze bedzie to gorzej wygladalo :)
pozdrawiam serdecznie

Powrót