uprawomocnienie wyroku

• Autor wątku Autor wątku kinia371
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kinia371

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
--------------------------------------------------------------------------------

moj narzeczony przebywal w asreszcie sledczym przez 4 miesiace, dostal wyrok 1rok i 2 miesiace,wyszedl do uprawomocnienia wyroku,adwokat powiedzial ze moze to trwac nawert do roku czasu,gdy dostanie wezwanie do odbycia kary ma pisacv pisma o odrocxzenie kary,jak to wsdzystko wyglada???

czy moze mi ktos udzielic odpowiedzi

kinia371 ja się zabardzo nie znam ale wydaje mi się że od wydania wyroku do jego uprawomocni 14dni w ciągu których można sie odwołać od wyroku. A na bilet to więzienia może rzeczywiście czekac nawet rok bo nie ma miejsc. jednak nie jestem tego pewna najlepiej jak się wypowie ktoś bardziej zorientowany

kinia, to wszystko zależy od konkretnego ZK i właśnie tego miejsca w nim, o którym mówi ewcia. Jednak gdy już dostanie bilet, a chce pisać o odroczenie to niech to robi pędem na łep na szyję, bo inaczej...... odsyłam do tematu "wezwanie do ZK" POCZYTAJ KONIECZNIE!!!

przeciez napisac wniosek o odroczenie wykonania kary moze juz ... po co czekac na uprawomocnienie sie wyroku i bilecik do zk ?

Do Kinia371
Proszę nie powielać wątków.
Następnym razem ostrzeżenie lub ban.
Nie jest Pani nowym użytkownikiem i zna Pani zasady.
Ponadto proszę nie pisać jednego postu pod drugim.

Adozet, jak można pisac o odroczneie już, skoro się nie zna terminu odbycia kary? Ja rozumiem, że o odroczenie pisze się, ponieważ "odsiadka" w danym, wyznaczonym momencie wiąże się z jakimiś przeszkodami, wynikającymi z obecnej sytuacji (np. choroba, istniejące zobowiązania, pogorszenie syt. materialnej rodziny itp.). Skoro tak, to skąd można wiedzieć jaka będzie sytuacja w chwili, gdy się zostanie zawezwanym do odbycia kary?

dlatego , ze rozpatrzenie twojego wniosku o odroczenie kary moze trwac kilka m-cy a wtedy , kiedy dostaniesz bilecik do zk to na napisanie takiego wniosku jest za pozno ... , twoj wniosek zostanie rozpatrzony nawet bez wyznaczonego terminu kary i jezeli zostanie rozpatrzony pozytywnie to wyznaczenie terminu odsiadki zostanie wstrzymane ... oczywiscie przyjmuje , ze masz argumenty przemawiające za odroczeniem kary , bo np. przytoczona przez ciebie "pogorszenie materialnej sytuacji rodziny" jest raczej słabe ....

L był odraczany , taki wniosek składał zaraz po ogłoszeniu wyroku.
Były to poważne problemy zdrowotne, sąd rozpatrując wniosek, wysyłał L na badania do medycyny sądowej, tam biegli orzekali czy L może iść do ZK czy nie, ostatnie badanie przez biegłych było na jego niekorzyść.

Pisząc wcześniej taki wniosek zyskuje się sporo czasu. Sąd mając ( o ile jst zasadny) go w ręku nie wystawia bilecika, a kieruje np. na badania , wyznacza posiedzenia, bywa tak , że posiedzenie się nie odbywa, sędzia chory lub oskarżony chory, moż przebywać w szpitalu itp.itd.

Powrót