Uprawomocniony wyrok spadku-a pojawienie sie osoby z testamentem

• Autor wątku Autor wątku jansar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jansar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.Mam konkretne pytanie.
W m-cu sierpniu 2008 roku zmarł moj ojciec ktorego jestem jedynym synem.
W zwiazku z tym iz posiadal on wlasnosciowe mieszkanie wystapilem do Sadu z wnioskiem o ustanowienie prawa do spadku.W rodzinie naszej byl syn mojej matki z pierwszego malzenstwa czyli "pasierb" mojego ojca ktorego moj ojciec nie przysposobil ani tez nie dal mu swojego nazwiska.
Odbyla sie rozprawa gdzie uznano mnie jedynym spadkobierca,poniewaz jestem jedynym dzieckiem z tego malzenstwa.Dzieci poza malzenstwem ojciec rowniez nie posiadal.Zmarl jako wdowiec.W dniu dzisiejszym czyli 6 miescy od smieci mojego ojca a 2 miesiace po uprawomocnieniu sie wyroku otrzymalem wezwanie do Sadu na rozprawe o ustanowienie prawa do spadku.
Do wniosku dolaczono wniosek syna pasierba mojego ojca,ktory wystapil o ustanowienie prawa do spadku uzasadniajac to tym iz posiada testament.
(nie otrzymalem w zalaczniku kopii tego testamentu i nic mi o nim nie wiadomo).
Czy w takim przypadku uprawomocniony wyrok jest niewazny?? Czy bedzie uniewazniony?? Czy bedzie brany pod uwage testament? Jezeli tak to jakie mam prawo do spadku??

jeśli testament okaże się ważny, to Sąd zmieni poprzednie postanowienie spadkowe i powoła do spadku osoby wskazane w testamencie. Być może, testament nie wyczerpuje całości masy spadkowej i wejdzie Pan do spadku jako spadkobierca ustawowy.
A jeśli ojciec nic Panu nie zapisał, to wówczas pozostanie jedynie roszczenie o zachowek do pasierba.

Na marginesie dodam , że pasierb może dziedziczyć w tym wypadku tylko na podstawie testamentu lub ustawy gdy był przysposobiony.
--
dementii

Chcialbym zaznaczyc jak pisalem wyzej iz do Sadu zlozyl wniosek SYN PASIERBA (ktory ponoc ma testament i dziedziczy wszystko)

jeśli ma ważny testament- to nie ważne kto to jest.Może być i lokalny ksiądz proboszcz:).
--
dementii

Dzwiwi mnie jednak fakt ze Sad ktory wydal wyrok i on sie uprawomocnil moze ten wyrok zmienic. Chyba istnieje jakis podany termin,ktory obowiazuje osobe majaca testament do zlozenia go w Sadzie.Przeciez ja ponioslem koszty zwiazane z rozprawa,pozatym bylem zobowiazany do zlozenia wniosku o otrzymaniu spadku w Urzedzie skarbowym (termin 30dni od uprawomocnienia) Zmienilem rowniez wspis w ksiedze wieczystej ktory nie kosztuje 2zl.

nie obowiązuje żaden termin na złożenie testamentu. Równie dobrze mógłby pasierb przedstawić testament za 10 lat ze wskazaniem, że nie wiedział o śmierci spadkodawcy. Teoretycznie , jeśli wykażesz mu zaniedbanie. tzn,że pomimo wiedzy o śmierci spadkodawcy- nie ujawnił testamentu, to mógłbyś dochodzić zwrotu kosztów tamtego postępowania. Chociaż jest to teoretycznie możliwe ale praktycznie nie do wykazania.
--
dementii

Wlasnie w moim przypadku pasierb znalazl mojego ojca niezywego i to on ( dopiero po 3 godzinach) powiadomil mnie o jego smierci.Byl rowniez na pogrzebie co moga potwierdzic swiadkowie jak tez zdjecia.Byl nawet na stypie gdzie twierdzil ze jemu sie nic nie nalezy.
Wobec powyzszego jego obowiazkiem bylo zlozenie testamentu w Sadzie zaraz po pogrzebie.Jakis dziwnym trafem testament odnalazl sie dopiero teraz???
Mam nastepne pytanie - a gdybym ja to mieszkanie sprzedal????

Przepis prawny:
Art. 646. kpc[Obowiązek złożenia testamentu] § 1. Osoba, u której znajduje się testament, jest obowiązana złożyć go w sądzie spadku, gdy dowie się o śmierci spadkodawcy, chyba że złożyła go u notariusza.

§ 2. Kto bezzasadnie uchyla się od wykonania powyższego obowiązku, ponosi odpowiedzialność za wynikłą stąd szkodę. Ponadto sąd spadku może nałożyć na uchylającego się grzywnę.

w takim wypadku jeśli Pan sprzedał mieszkanie, to będzie musiał zwrócić jego równowartość. + ewentualnie dodatkowe koszty jeśli biegły ustaliłby, że można byłoby uzyskać wyższa cenę.
--
dementii

no moze dopiero teraz go znalazl, a wczesniej nie wiedzial o tym
myslisz, ze gdyby wiedzial wczesniej, to nie staral by sie czegos uzyskac??
poza tym mowisz, ze o spadek stara sie syn pasierba, a nie pasierb, ktory to byl na pogrzebie i stypie
jak sprzedasz mieszkanie to nic ci to nie da

na pogrzebie byl pasierb jak i jego syn ! Nie rozumiem stwierdzenia "moze dopiero teraz go znalazl". To gdzie go znalazl na ulicy????? Wszystko to jest grubymi nicmi szyte.Widze ze bez adwokata sie nie obejdzie.

niech sie pan najpierw dowie:
- jak wyglada testament
- czego dotyczy
- czy jest spisany recznie (jesli tak, to kiedy, i czy ma pan pewnosc, ze to pismo pana ojca), czy tez notarialnie

a mogl sie znalezc dopiero teraz, bo np. byl zdeponowany u jakiegos notariusza/adwokata, nie wiem
rozwiazan zagadki moze byc wiele, a moze byc tez szyte grubymi nicmi, nie wiem, ale to sąd bedzie musial wyjasnic

ok,narazie bardzo dziekuje za informacje w poniedzialek w sadzie poprosze o kopie testamentu ( w pismie ktore otrzymalem pisze jako zalcznik: kopia testamentu 1x) ale ja nie otrzymalem.

Witam.
Odwiedzilem Wydzial Cywilny w Sadzie w ktorym zostal zlozony wniosek syna "pasierba" o stwierdzenie nabycia spadku po moim ojcu.(ktory posiada testament).
Otrzymalem akta do wgladu. Do wniosku zostal dołączony testament mojego ojca ale nie oryginal tylko kserokopia. W testamencie ojciec moj wskazuje jako spakdkobierce rzeczywiscie "syna pasierba"
Jednak ponizej widnieje zapis takiej tresci : "Zabrania sie wydawania spadkobiercy oryginalu tego testamentu oraz kopii w kazdej jego ilosci".
Wobec powyzszego czy taki testament jest wazny i dopuszczony jako dowod w sprawie.
Smiem podejrzewac ze ojciec moj spisal taki testament ( a byl to wg.widniejacej daty rok.2002) a wskazany spadkobierca majac klucze do mieszkania mogl sobie zrobic kserokopie ktora sie teraz posluzyl. Drugi oryginal testamentu z pewnoscia zdeponowany jest u notariusza.
Prosze zatem o odpowiedz

taki zapis nie ma żadnego znaczenia. Kwestią zasadniczą będzie przedłożenie oryginału testamentu. Co do zasady kserokopia nie stanowi podstawy stwierdzenia nabycia spadku, choć orzecznictwo SN w drodze wyjątku dopuszcza taką możliwość, jednak jest to praktyka bardzo rzadko stosowana i musi być potwierdzona innymi dowodami.

Jeśli zaś, ma Pan wątpliwości co do jego oryginalności, to w toku postępowania może Pan kwestionować taki testament.
--
dementii

W takim razie jezeli taki zapis nie ma znaczenia to notariusz ma prawo wydac oryginal???
po smierci spadkodawcy.

notariusz, nie tyle ma prawo co obowiązek wydać oryginał na żądanie Sądu, w związku ze stwierdzeniem nabycia spadku.
--
dementii

Powrót