Uprowadzenie rodzicielskie Konwencja Haska

• Autor wątku Autor wątku uni33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uni33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam następującą sprawę mam córkę z nieformalnego związku ma ona 12 lat
Nasz związek rozpadł się ok. 7 lat temu, pomimo początkowych problemów udało mi się uzyskać dosyć nie ograniczony kontakt z córką a od półtora roku córka mieszkała wraz ze mną i moją obecną żoną na podstawie oświedczenia notarialnego ze względu na wyjazd jej matki za granicę. W momencie gdy doszły nas informacje o możliwości wyjazdu matki córki na stałe złożyłem w sądzie pozew o powierzenie opieki i ograniczenie władzy matce oraz o zabezpieczenie wniosku. Sąd przychylił się do mojej prośby i wydał wniosek o zabezpieczenie i nadał klauzurę wykonalności powierzył pieczę nad córką mnie do prawomocnego zakończenia wyroku.
Ponadto zawarłem z matką córki przed sądem ugodę co do uregulowania odwiedzin.
Początkowo matka córki stosowała się do tego jednak w momencie wydania przez Sąd decyzji o badaniu dziecka przez psychologa zabrała córkę na widzenie i wyjechała z nią do Niemiec pomimo tego, że paszport córki został unieważniony pół roku wcześniej a innego dokumenty nie ma i wbrew postanowieniu sądu. Córka oczywiście jest w trakcie nauki szkolnej. Zgłosiłem sprawę na policji o uprowadzenie rodzicielskie. Udało mi się ustalić miejsce pobytu dziecka za pośrednictwem Konsulatu RP oraz złożyć za pośrednictwem MS dokumenty do Niemieckiego Organu Centralnego w oparciu o KH cywilne aspekty uprowadzenia dziecka za granicę i zażądałem natychmiastowego powrotu dziecka do kraju.
Otrzymałem zapytanie czy wyrażam zgodę na mediację i tu pytanie przecież matka córki i tak nie stosuje się do postanowień sądu więc co za sens ma mediacja czy to przypadkiem tylko nie odwlecze sprawy w czasie i nie wygeneruj nowych kosztów bo mediacje są na nasz koszt.
Może ktoś posiada jakieś doświadczenie w takim temacie i jest w stanie poradzić coś sensownego jakie działania jeszcze można podjąć aby sprawę rozwiązać jak naj szybciej.

Powrót