Urlop 96 godzin w 2 tygodnie

• Autor wątku Autor wątku mili382
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mili382

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Dzień dobry,
Czy przy 12 godzinnym systemie pracy muszę wykorzystać 96 godzin urlopu w ciągu 2 tygodni czy powinno się tylko 84 godziny. Proszę mi jeszcze napisać czy jeżeli przysługiwało mi prawo do urlopu na 26 dni już w 2023 roku ( od stycznia minęło 10 lat mojej pracy) ale nie dostarczyłam wtedy odpowiednich dokumentów dopiero teraz to czy teraz w tym roku do września mogę wykorzystać 26 dni za rok 2024? Czy mi przepada?
Bardzo proszę o pomoc 🥺
Z góry dziękuję i pozdrawiam

1) tylko ile masz zaplanowanych godzin w grafiku - jak masz zaplanowane 8 dni po 12 godzin to 96
2) nie przepada

Przepis prawny:
Art. 154.2. § 1. Urlopu udziela się w dni, które są dla pracownika dniami pracy, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy, w wymiarze godzinowym, odpowiadającym dobowemu wymiarowi czasu pracy pracownika w danym dniu, z zastrzeżeniem § 4.

§ 2. Przy udzielaniu urlopu zgodnie z § 1, jeden dzień urlopu odpowiada 8 godzinom pracy.

§ 3. Przepis § 1 i 2 stosuje się odpowiednio do pracownika, dla którego dobowa norma czasu pracy, wynikająca z odrębnych przepisów, jest niższa niż 8 godzin.

§ 4. Udzielenie pracownikowi urlopu w dniu pracy w wymiarze godzinowym odpowiadającym części dobowego wymiaru czasu pracy jest dopuszczalne jedynie w przypadku, gdy część urlopu pozostała do wykorzystania jest niższa niż pełny dobowy wymiar czasu pracy pracownika w dniu, na który ma być udzielony urlop.

Powrót