urlop a zwolnienie lekarskie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku beatricze3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beatricze3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pracuję w Niemczech na czas określony. Ze względu na brak pracy dostałam wypowiedzenie, które kończy się 12.12.2014. Równocześnie przebywam na zaległym urlopie też do 12.12.2014.

Od wczoraj mam zwolnienie lekarskie do dnia 22.12.2014 i przedłuży się ono do 3 miesięcy ze względu na operację, którą będę miała w styczniu.

Moje pytanie brzmi, czy zwolnienie, które dostarczyłam przerwie urlop i do jakiegoś momentu będę na zwolnieniu, czy nie ma to znaczenia? O ile wiem, to przez pierwszy miesiąc chorobowe w Niemczech płaci pracodawca.

Proszę o odpowiedź,
Beata

Dostarczone zwolnienie "przerwywa" urlop w tym sensie, ze na karcie urlopowej znowu dodaja ci te dni zwolnienia lekarskiego, ktore dostalas w czasie urlopu. Jesli dostalas zwolnienie z pracy, to pracodawca nie bedzie w stanie dac ci urlopu przed uplywem terminu zwolnienia lekarskiego, wiec dostaniesz najprawdopodniej ekwiwalent pieniezny za te pare dni zwolnienia lekararskiego do momentu zwolnienia z pracy.

Pracodawca placi przez pierwszy miesiac choroby, ale tylko do momentu, kiedy jeszcze u niego pracujesz. Jesli masz wypowiedzenie wchodzace w zycie 12.122104, to od 13.12.2014 dla pracodawcy jestes osoba "obca" i on nie ma wobec ciebie od tego dnia zadnych zobowiazan, nawet jesli masz zwolnienie lekarskie na nastepne 3 miesiace.

Od platnosci chorobowego jest wtedy kasa chorych, wiec juz dzis musisz przeslac kasie choryc drugia kopie zwolenia lekarskiego, ktore dostalas (duza zolta kartka, mala zolta kartka dla pracodawcy) i skontaktowac sie bezzwloczenie z kasa chorych, kto bedzie placil ci za ubezpieczenie po 12 grudnia. Bo bez skladek do kasy chorych nie bedzie chorobowego od kasy chorych.

Bardzo dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam.

Powrót