Urlop krótszy niż 14 dni.

• Autor wątku Autor wątku Kfasny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kfasny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. W tym roku przebywałem na zwolnieniu lekarskim przez okolo 160 dni. Po powrocie do pracy pracodawca wyznaczył mi 3 terminy w których jego zdaniem muszę udać się na 14 dniowy urlop wypoczynkowy. Czy taki urlop faktycznie jest obowiązkowy? Art 162 k.p. mówi wyraźnie, że jedna cześć urlopu musi być nie krótsza niż 14 dni, lecz wyroki sądu w tej kwestii sugerują raczej, że takiego obowiązku nie ma. Jak to wygląda w rzeczywistości?

Czy to nie był przypadkiem niewykorzystany urlop za ubiegły rok? Masz wybrać 14 czy może 10 dni?
Wg kodeksu pracy na wniosek pracownika urlop może być podzielony na części. W takim jednak przypadku co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych (Art. 162.)
Jeżeli jest to ulop bieżący to nie musisz się na to zgodzić. Pracodawca prawnie nie może ciebie do niego zmusić.

Ostatnia edycja:
Chodzi o urlop bieżący z tego roku, zostala mi go wieksza czesc a pracodawca narzuca mi bym wybrał go do końca tego roku i to ciągiem tak, by nieobecność wraz z weekendami wynosiła 14 dni wolnych od pracy, powołując się właśnie na zapis w art 162, że "co najmniej jedna cześć wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych", a ja takiego urlopu w tym roku nie odbyłem.
Czy zatem faktycznie muszę ten urlop wykorzystać, mimo że w tej chwili nie potrzebuje tak długiego urlopu?

Nie musisz a on ciebie do tego nie może zmusić. Co nie znaczy że między wami polepszą się stosunki.

stanowisko PIP jest takie że niby pracownik musi ale jak pracownik nie złozy wniosku to w zasadzie jest to naruszenie prawa ale nie jest to wykroczenie bo pracodawca nie może zmusić pracownika do wykorzystania urlopu bieżącego

Powrót