Urlop macierzyński a działalność

• Autor wątku Autor wątku aniulka1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniulka1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam! Nie wiem czy w dobrym dziale to piszę - jeśli nie to proszę moderatora o przeniesienie.
Otóż moje pytanie brzmi czy mogę założyć działalność gospodarczą podczas pobierania urlopu rodzicielskiego (60% mam teraz wynagrodzenia z najniższej krajowej). Chodzi mi o to czy zakładając firmę utracę ten urlop czy nie?

Drugie pytanie brzmi gdyby dziadek wziął firmę na siebie ( ma zakład fryzjerki) to czy w tym sklepie z odzieżą używaną jaki chcę otworzyć będzie potrzebna kasa fiskalna skoro on juz posiada w zakładzie fryzjerskim?

Byłabym wdzięczna za odpowiedzi choć nie do końca wiem czy w tym miejscu uzyskam odpowiedzi na powyższe pytania.

aniulka1987 napisał:
Drugie pytanie brzmi gdyby dziadek wziął firmę na siebie ( ma zakład fryzjerki) to czy w tym sklepie z odzieżą używaną jaki chcę otworzyć będzie potrzebna kasa fiskalna skoro on juz posiada w zakładzie fryzjerskim?
Po co te kombinacje?

Kombinacje, ponieważ nie chcę utracić urlopu ( pieniążków) chcę mieć choć takie zabezpieczenie, bo do działalności nie mam pewności ze przyniesie mi zyski.

§9 Zabronione jest umieszczanie na forum postów, które zawierają jakiekolwiek treści lub materiały niezgodne z obowiązującym prawem RP, mające na celu jego obejście lub naruszające dobre obyczaje, a w szczególności obraźliwe, wulgarne, obsceniczne, oszczercze, nienawistne, zawierające groźby, nieetyczne, obrażające czyjeś uczucia, godzące w czyjąś własność lub zmierzające do naruszenia praw innych osób.

Tym bardziej, że możesz prowadzić DG i mieć urlop macierzyński. O ile nie przeszkadza to w sprawowaniu osobistej opieki nad dzieckiem.
PIT.pl: Działalność gospodarcza na macierzyńskim

o oł !! przepraszam w takim bądź razie proszę o usunięcie tego posta .

Powrót