urlop macierzyński i likwidacja miejsca pracy

• Autor wątku Autor wątku sylwiusaka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwiusaka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
mam pytanie odnośnie mojej pracy. Za kilka dni kończy się mój urlop macierzyński, jeszcze przed porodem wzięłam dodatkowe 16 tygodni bezpłatnego urlopu macierzyńskiego. Jednak ciągle borykam się z poważnymi komplikacjami po porodzie i chciałbym, po zakończeniu urlopu macierzyńskiego, pójść na zwolnienie w związku z tym problemem. Nie wiem jednak jak to będzie traktowane przez pracodawcę i czy mogę tak zrobić po wcześniejszym uzgodnieniu urlopu bezpłatnego?
Sytuację też komplikuje fakt, że w trakcie urlopu m. dowiedziałam się od znajomych z pracy, że firma przenosi się do Czech i ten oddział, w którym pracuję będzie zamknięty, a jeśli ktoś jeszcze będzie potrzebny, to przeniosą go do oddziału w innym mieście.
Informacja o zamykaniu mojego oddziału bardzo mnie ucieszyła, bo to by znacznie przyśpieszyło nasz powrót do Polski. Jednak nie wiem czy będąc na zwolnieniu lekarskim również kwalifikuję na zwolnienie i odprawę (przepracowałam tam osiem lat), czy mogą przenieść mnie do innego oddziału w Dublinie?
Pracodawca do tej pory nie poinformował mnie o zmianach, a wiem, że część sprzętu już została przeniesiona do nowej siedziby oraz o szkoleniach, które odbyły się dla nowych pracowników z Czech.
Bardzo proszę o poradę w tych dwóch kwestiach,
pozdrawiam.

Powrót