urlop macierzyński i tacierzyński

• Autor wątku Autor wątku magduch_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magduch_a

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam! do końca sierpnia przysługiwał mi zasiłek dla bezrobotnych w lipcu urodziłam córkę i przedłużono mi zasiłek o urlop macierzyński (20 tyg). Mój mąż pracuje. Moje pytanie brzmi czy mój mąż może skorzystać u siebie w pracy z urlopu tacierzyńskiego (7 dni) wówczas gdy ja pobieram pieniądze za urlop macierzyński.

tak, może też poczekać bo w przyszłym roku będzie miał prawo do 2 tygodni (do lipca)

Witam...
czyli wymiar urlopu tacierzyńskiego zależy od momentu kiedy chcemy go wykorzystać nie od daty narodzin. Czyli jeśli dziecko urodzi się w 2011 np. wrzesień to można poczekać z wykorzystaniem tego urlopu do 2012 wówczas ojcu dziecka przysługuje 2 tygodnie, nie tydzień (mimo narodzin w 2011)?
Chcę się upewnić?
I podobnie jest tez z dodatkowym macierzyńskim? Jesli podstawowy urlop macierzyński kończy sie poczatkiem roku 2012 to wniosek skladac juz o 4tygodnie dodatkowe?
pozdrawiam

1/ Nie urlop tacierzyński tylko urlop ojcowski - od 1 stycznia 2012 r. wymiar ten będzie wynosił 2 tygodnie, przysługuje do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia /wrzesień 2012/.

2/ Tak - od 1 stycznia 2012 r. wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił do 4 tygodni.

Powrót