Urlop macierzyński (rodzicielski), a tacierzyński

• Autor wątku Autor wątku Semmao
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Semmao

Przyjaciel forum
Odpowiedzi
5 685
Witam serdecznie,

takie małe pytanko, bo się sam zakręciłem:

jeśli żona wzięła urlop macierzyński, teraz wniosła o dodatkowy rodzicielski w wymarze 26 tygodni - czy ja, jako ojciec dziecka, mogę dalej skorzystać z tacierzyńskiego?

Bo na rodzicielski nie mogę iść w momencie, kiedy żonie przyznano pełny wymiar 26 tygodni, tak?

Pozdrawiam,
T.

NA zwykły urlop tacierzyński w wymiarze 2 tyg. możesz iść zawsze - bez względu na to czy matka dziecka jest na macierzyńskim czy nie. Jedyne co Cię ogranicza to wiek dziecka - nie może skończyć 1 r.ż.

Czy urlop macierzyński = tacierzyński (dla ojca)?

Pytam bo zastanawiam się nad oświadczeniem, którego wymaga ZUS od mojej żony, w którym mowa, że ojciec nie będzie korzystał z urlopów macierzyńskiego i rodzicielskiego - więc mimo wszystko przysługuje mi tacierzyński, bo jest to co innego niż macierzyński? (przepraszam jeśli zakręciłem, ale sam już nie rozumiem) :)

Można jednak prosić o jakąkolwiek odpowiedź? Sprawa trochę pilna! :)

Jest urlop macierzyński, rodzicielski i ojcowski, tacierzyńskiego nie ma. Mówi się tak potocznie kiedy matka rezygnuje z części urlopu macierzyńskiego i korzysta z niego ojciec dziecka

Przysługuje Ci 2 tygodnie urlopu ojcowskiego, możesz go wykorzystać w pierwszym roku życia dziecka, bez względu na to czy żona będzie wtedy na macierzyńskim/rodzicielskim, obydwoje możecie korzystać wtedy w jednym czasie.

Z rodzicielskiego możecie też korzystać w jednym czasie ale wtedy wynosi on maksymalnie 13 tygodni.

Jeśli żona chce wykorzystać pełne 52 tygodnie (26 macierzyńskiego i 26 rodzicielskiego), we wniosku zaznacza, że drugi rodzic nie będzie z nich korzystać.

P.S
Wniosek o urlop ojcowski (2 tygodnie) składasz u pracodawcy :)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Klauduska1025 napisał:
Jeśli żona chce wykorzystać pełne 52 tygodnie (26 macierzyńskiego i 26 rodzicielskiego), we wniosku zaznacza, że drugi rodzic nie będzie z nich korzystać.

Dziękuję bardzo, właśnie o takie potwierdzenie mi chodziło, że w przy pełnym wymiarze małżonki ja 'nie mogę'. ;)

Pozdrawiam!

Powrót