Urlop macierzyński w umowie na czas określony

• Autor wątku Autor wątku ewka2608
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewka2608

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam, mam problem z udzieleniem urlopu macierzyńskiego dla nauczyciela zatrudnionego do dnia 31.08.2015r. Kobieta urodziła dziecko 4 lipca 2015 i wystąpiła z wnioskiem o udzielenie urlopu rocznego(20tygodni urlopu macierzyńskiego 6 tyg. dodatkowego macierzyńskiego oraz 26 tyg. rodzicielskiego). Czy mogę udzielić jej pełnego urlopu? Kto będzie jej płacić od września? Czy umowa o pracę wygasa z mocy prawa czy nie mogę wręczyć jej świadectwa pracy? Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Tak, umowa o pracę z pracownicą rozwiąże się z upływem okresu, na jaki została zawarta, tj. 31.08.2015 r. jeżeli nie zostanie przedłużona (nie musi). Zasiłek macierzyński będzie należny byłej pracownicy za okres po ustaniu zatrudnienia. Wypłatę tego zasiłku za okres odpowiadający okresowi urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego po ustaniu zatrudnienia przejmie ZUS.

A czy ja na koniec jej zatrudnienia przekazuje wszystko do ZUS czy to ona sama powinna zrobić?

Dopisuje pytnie tutaj ,żeby nie tworzyć nowego wątku.
Chodzi również o urlop macierzyński. Od 27 stycznia jestem na umowie o pracę ,zatrudniona przez agencję pracy tymczasowej . Umowa wygasa mi z końcem października tego roku. Jestem w ciązy termin porodu mam dopiero na marzec 2016. Rozumiem,że nie przysługuje mi zasiłek macierzyński jeśli od listopada nie podpiszą mi nowej umowy,dlatego , że jest to agencja pracy tymczasowej. Dlatego mam pytanie ponieważ słyszałam ,że od stycznia 2016 roku ma wejść ustawa ,że nawet bezrobotne kobiety mają prawo do zasiłku w wysokosci 1tys zł ? czy po porodzie będąc już osobą bezrobotną ,a wcześniej pobierając przez 9 miesięcy L4 również będzie przysługiwać mi tysiąc zlotych ?? bardzo proszę o odpowiedz, nie wiem co mam zrobić zeby nie zostać "na lodzie "

Powrót